Україна і Молдова почали спільний контроль на залізничному маршруті до портів на Дунаї

Новини Транспорт
Україна і Молдова почали спільний контроль на залізничному маршруті до портів на Дунаї

Перший спільний пункт пропуску для залізничного сполучення запрацював на відновленій у 2022 році залізничній лінії Березине—Басарабяска, що сполучає Україну і Молдову. Про це повідомила прес-служба Державної митної служби.

На кордоні між Україною та Молдовою, зокрема, у пункті пропуску для залізничного сполучення «Серпневе-1 — Басарабяска», вперше контрольні процедури здійснили всі контролюючі органи обох країн в одному місці — на молдовській стороні зазначеного п/п. Залізничні вагони із сіллю, які слідували транзитом через Республіку Молдова оформили в режимі ввезення на територію України”, — вказала прес-служба.

У Держмитслужбі зазначили, що така міжнародна практика вперше застосовується у залізничному пункті пропуску на українському кордоні. У перспективі такий досвід може бути використаний і на кордоні України з європейськими країнами.

До сьогодні українські митники та прикордонники здійснювали контрольні заходи спільно з колегами-сусідами лише у деяких автомобільних пунктах пропуску на кордоні з Польщею.

Очікується, що проведення оформлення контрольними службами у одному пункті пропуску сприятиме розширенню експортного потенціалу України і транзитних можливостей Молдови. А в подальшому, після Перемоги України — ще і розширенню експорту молдовських підприємств на зовнішні ринки з використанням логістики портів Великої Одеси.

Регулярний рух на ділянці Березине—Басарабяска між Україною та Молдовою досі не вдавалося запустити через відсутність необхідного пункту пропуску, відкриття якого декілька разів переносилося.

Наприкінці серпня 2022 року Україна та Молдова офіційно відкрили повністю оновлену залізничну ділянку Березине—Басарабяска. Відновлення ділянки дозволить Молдові експортувати та імпортувати товари через порт Ізмаїл, зменшуючи затори в порту Рені. Водночас Україна зможе експортувати товари до Молдови та країн Євросоюзу. За прогнозом МІУ, оновленою ділянкою будуть перевозитися щорічно до 10 млн тонн вантажів в напрямку українських портів на Дунаї.

Новини

20 Грудня 2023

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

Канада збільшує виробництво залізорудного концентрату

Нафтогаз взяв під контроль всі облгази Фірташа 

У США не голосуватимуть за допомогу Україні в цьому році

ВСІ НОВИНИ ⇢