Україна двічі втрачає гроші через експорт металобрухту – Каленков

Металургія Новини Точка зору
Україна двічі втрачає гроші через експорт металобрухту – Каленков

Експорт металобрухту до ЄС рекордно виріс, водночас Україна та бюджет нічого не виграють, а навпаки втрачають – спочатку на експортному миті, а потім – на втраченій можливості експортувати сталь замість брухту. Про це заявив президент “Укрметалургпрому” Олександр Каленков.

За його словами, обсяги заготівлі брухту за рік скоротилися майже на 80%. Водночас експорт різко зріс: тільки за перші два місяці 2023 р. було вивезено близько 25 тис. тонн, що майже на 60% більше, ніж у листопаді-грудні 2022 р. Враховуючи темпи зростання експортного показника, наприкінці року можемо побачити цифру й у 250 чи, навіть у 300 – 400 тис. тонн експорту – що неприйнятно для ринку, який наразі може ледве зібрати близько 1 млн тонн металобрухту за рік.

“Іронічно, що Україна нічого не заробляє на експорті брухту. Адже вивозять сировину через Євросоюз, де діє пільгове експортне мито у розмірі 3 євро, і вже звідти – перенаправляють до реальних клієнтів. Експортувати сировину відразу до клієнтів коштувало б 180 євро експортного мита – і на цьому український бюджет вже втратив 350 мільйонів гривень. Не дивно, що експортними схемами вже зацікавилися у ДБР: там почали розслідування”, – наголосив Каленков.

Також, за його словами, втрачає Україна і на можливості експортувати продукцію з вищою доданою вартістю – адже тонна брухту, перероблена на сталь в Україні, дає в бюджет вдесятеро більше грошей, ніж експортне мито до ЄС – близько 300 доларів США за тонну.

“Питання, експортувати сировину чи залишати її в країні для переробки, взагалі не повинно стояти – адже вигода для країни очевидна. Якщо металобрухт залишатиметься в країні, понад 500 тисяч людей матимуть роботу, а країна матиме мільйони валютних надходжень від експорту сталі. Від експорту металобрухту не виграє ніхто. Тому зараз влада має діяти на випередження, і тимчасово заборонити експорт – доки ситуація не стабілізується, і не перестане загрожувати національній економічній безпеці”, – резюмував Каленков.

Новини

3 Травня 2024

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

ВСІ НОВИНИ ⇢