Тимчасовим захистом у ЄС скористались 3,8 млн українців

Економіка Новини
Тимчасовим захистом у ЄС скористались 3,8 млн українців

Після вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року Євросоюз вперше активував так звану Директиву тимчасового захисту для прийому біженців з України, якою вже скористалися 3,8 млн українських громадян.

Про це йдеться у доповіді Європейського парламенту щодо стану та тенденцій розвитку європейських кордонів, передає Укрінформ.

“Російська агресивна війна проти України змусила більше 8 мільйонів людей виїхати за межі України. ЄС швидко відповів на ці події та активував, вперше в історії, Директиву тимчасового захисту, яка надала людям, що рятувалися від війни, негайний тимчасовий захищений статус в ЄС та гармонізований пакет прав у сферах проживання, освіти, охорони здоров’я та доступу до роботи. За даними Eurostat, на грудень 2022 року тимчасовим захистом в ЄС скористалися 3,8 мільйона людей”, – йдеться у документі.

Зазначається, що надання тимчасового захисту громадянам України на території ЄС не є перешкодою для подання українськими біженцями заявок на отримання міжнародного притулку.

Водночас у деяких випадках ці два статуси не можуть поєднуватися, і пошукувачеві доведеться обирати один з них. Протягом 2022 року, за офіційною статистикою, 28 тис. українців подали заявки на отримання притулку в країнах ЄС+ (27 країн ЄС + Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія).

Згідно з даними доповіді, протягом 2022 року близько 13 млн українців перетнули сухопутні кордони ЄС, і близько 10 млн скористалися тими самими прикордонними переходами для повернення в Україну.

Для опрацювання такого міграційного потоку ЄС рекомендував країнам-членам відкрити додаткові пропускні пункти та спростити правила прикордонних перевірок, виходячи із надзвичайних умов, у яких опинилися громадяни України, переважно жінки та діти.

ЄС мобілізував допомогу на кордонах для країн-членів та для країн-партнерів, що мають спільний кордон з Україною, зокрема, надав практичну підтримку прикордонним органам Молдови. Європейське агентство Frontex направило додатково 500 офіцерів на східні кордони ЄС, з яких 350 – безпосередньо на кордони з Україною.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢