Українські газовики підключили перший в Україні біометановий завод

Новини ТЕК
Українські газовики підключили перший в Україні біометановий завод

Регіональна газова компанія під’єднала до своїх мереж перший в Україні завод із виробництва біометану. Підприємство на рік вироблятиме близько 3 млн кубометрів газу, який споживатиме близько 1500 клієнтів – населення та промисловість. Про це повідомила пресслужба РГК.

Для підприємства встановлено вузол обліку газу й газорегулювальне обладнання, яке укомплектовано технологічними рішеннями компаній Emerson, Pietro Fiorentini, FMG та Sick – світових лідерів газової галузі.

«У цьому проєкті РГК виступила як інвестняня: ми консультували, розробили проєктно-технічну документацію з підключення, технічні умови та виконали роботи з підключення до мережі. Цей досвід ми можемо масштабувати в будь-якій області України. Адже Україна має величезний потенціал виробництва біометану на рівні з ЄС, де працює понад 1200 заводів потужністю 3,5 млрд куб. м на рік», – говорить генеральний директор РГК Олексій Тютюнник.

Біометан, який виробляє підприємство, нічим не відрізняється від природного й одразу може споживатися домогосподарствами та промисловістю. Якість доочищеного метану контролюється потоковим хроматографом, а газорегулювальний пункт обладнаний пристроєм для відбору проб газу. На першому етапі газ надходитиме в мережу в осінньо-зимовий період. Після будівництва другої черги та кільцювання мереж подача стане цілорічною.

Зазначається, що в РГК розроблено універсальний шаблон технічних умов для підключення біометану за пільговою вартістю 1 грн і створено «єдине вікно» у форматі one-stop-shop для виробників біометану та потенційних інвесторів. У 2022 році укладено меморандум між РГК і STX – європейським трейдером ринку біометану (15% ринку Європи) на купівлю біометану з України.

Нагадаємо: біометановий завод у Чернігівській області був збудований 2018 року та спочатку працював на виробництво біогазу, з якого вироблялась електроенергія. У 2021 році підприємство облад

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢