ЗАЕС планує перевести один з реакторів у стан холодної зупинки – МАГАТЕ

Економіка Новини ТЕК
ЗАЕС планує перевести один з реакторів у стан холодної зупинки – МАГАТЕ

Запорізька атомна електростанція через теплу погоду планує найближчими днями перевести один із двох реакторів з режиму гарячої зупинки у стан холодної зупинки.

“Оператор планує найближчими днями перевести один із двох реакторів, які зараз зупиняються у гарячому режимі, у стан холодної зупинки через теплішу погоду”, – йде мова у повідомленні Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

В агентстві нагадали, що два з шести реактори, які зараз зупиняються, використовувалися для забезпечення парою та опаленням ЗАЕС, а також опаленням сусіднього міста Енергодар, де проживає багато персоналу станції.

Згідно із повідомленням, реакторний блок №5 залишатиметься в режимі гарячої зупинки для виробництва гарячої води та пари для виробничого майданчика.

Крім того, через весняну погоду вимкнули частину з дев’яти пересувних котелень, які були встановлені для додаткового опалення взимку, незабаром відключать і решту.

“Залежність української ЗАЕС від єдиної все ще функціонуючої лінії електропередач створює серйозний ризик для ядерної безпеки на тлі ознак продовження військової активності в південному регіоні”, – заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

В агентстві нагадують, що протягом останніх шести тижнів ЗАЕС покладалася на єдину лінію електропередачі 750 кВ для забезпечення необхідної зовнішньої електроенергії для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки. Резервна лінія електропередач 330 кВ, яка була пошкоджена 1 березня на іншому березі Дніпра від ЗАЕС, досі не відремонтована. Військові дії заважають українським експертам безпечно дістатися до місця розташування лінії на підконтрольній Україні території.

“Якщо підключення до лінії напругою 750 кВ також буде вимкнено, як це сталося останнім часом протягом 11 годин 9 березня, у відсутність резервної зовнішньої електроенергії ЗАЕС і її шість реакторів будуть змушені покладатися на аварійні дизель-генератори для отримання електроенергії. Це неприйнятна ситуація для ядерної безпеки”, – зазначив гендиректор МАГАТЕ.

За інформацією МАГАТЕ, минулого місяця російська федерація повідомила, що “Росатом” працює над відновленням трьох ліній 330 кВ до мережевої системи на території, яка зараз контролюється росією.

Тим часом, кадрова ситуація на ЗАЕС залишається складною. Більше третини початкового персоналу залишили територію, деякі з тих, хто залишився, підписали трудові договори в новоствореній російській експлуатаційній організації, а деякі залишаються на роботі в НАЕК “Енергоатом”.

Разом із тим, присутні на місці експерти МАГАТЕ продовжують регулярно чути обстріли в цьому районі. Біля самої станції два вибухи протипіхотних мін сталися поза межами її огорожі: перший – 8 квітня, а інший – через чотири дні.

МАГАТЕ не називає причини вибухів. Проте за даними “Енергоатому”, коли російські окупанти мінували периметр довкола станції, біля машинної зали енергоблоку №4 здетонувала їхня міна.

ЗАЕС залишається окупованою військами рф із 4 березня 2022 року. Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодар усіх російських військових та повернення станції під повний контроль України.

У лютому 2023 року Державна інспекція ядерного регулювання України розпорядилася обмежити експлуатацію енергоблоків №3-6 Запорізької АЕС. Зокрема, енергоблоку №3 було дозволено працювати у стані “зупин для ремонту”; енергоблоку №4 – у стані “холодний зупин”; енергоблокам №№5-6 – у стані “гарячий зупин” з подальшим переведенням у “холодний зупин”.

У серпні 2022 року Держатомрегулювання внесло зміни до ліцензій на експлуатацію енергоблоків №1-2 Запорізької АЕС. Експлуатація енергоблоку №1 була дозволена лише у станах “перевантаження палива” – “холодний зупин”. Енергоблоку №2 ЗАЕС – у стані “холодний зупин”.

Новини

19 Грудня 2023

Туреччина скорочує імпорт нержавіючої сталі

Держприкордонслужба повідомляє про рекордні черги вантажівок на кордонах

Нацбанк підрахував збитки експортерів від блокади кордону

З аеропорту Бориспіль вилетів пасажирський літак

Наступний рік для економіки України буде складнішим – Reuters

ЄС планує виявляти незаконну перевалку російської нафти

ЄС скоротив імпорт українських напівфабрикатів на 11,6%

Споживчі ціни в єврозоні у листопаді збільшилися на 2,4% 

Україна втратила понад 1 млрд євро внаслідок блокади кордону з Польщею

Болгарія заборонила експорт палива з російської нафти

Саудівська Аравія планує різке збільшення виробництва сталі

Новим коридором у Чорному морі пройшли вже понад 300 суден

Метінвест готовий виробляти більше військової продукції за умови державної підтримки

Уряд Великої Британії з 2027 року запровадить свій СВАМ

ЄБРР збільшив капітал на 4 млрд євро для підтримки України

ЄС у жовтні збільшив імпорт залізної руди з України на 9%

ВСІ НОВИНИ ⇢