Росія відправила 1 млн тонн нафтопродуктів з чорноморських портів попри санкції

Економіка Новини ТЕК
Росія відправила 1 млн тонн нафтопродуктів з чорноморських портів попри санкції

Після набуття чинності ембарго ЄС та G7 на російські нафтопродукти на початку лютого 2023 року, з російських портів у Чорному морі протягом лютого та березня вирушили 28 танкерів, які в обхід санкцій перевезли 1,14 млн тонн нафтопродуктів. Про це свідчать дані дослідження Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та Моніторингової групи BlackSeaNews.

Зокрема, в лютому моніторинг зафіксував 11 танкерів-порушників, які перевезли 403,99 тис. тонн нафтопродуктів. Всі пункти призначення танкерів з російськими нафтопродуктами знаходились в країнах ЄС, в тому числі один — безпосередньо в порту Мотріль (Іспанія). Решта пунктів призначення — в районах рейдової перевалки біля берегів Греції та Мальти.

У березні кількість танкерів-порушників збільшилася до 17 суден, а обсяг перевезень — майже удвічі порівняно з лютим, до 737,86 тис. тонн. Пункти призначення танкерів з російськими нафтопродуктами в березні 2023 року знаходились не тільки в країнах ЄС, але й в США, у тому числі один — безпосередньо в порту Вілмінгтон (Північна Кароліна, США), ще один — безпосередньо в порту Руан (Франція). Решта пунктів призначення — в районах рейдової перевалки біля берегів Греції та Мальти.

17 з 28 танкерів-порушників ембарго або 60,7% належать судновласникам з країн ЄС: Греції — 16, Італії — 1. Із 28 танкерів-порушників ембарго 6 танкерів зареєстровані під прапорами країн ЄС: 5 — під прапором Мальти, 1 — під прапором Греції.

Моніторингова група поінформувала також, що на початку квітня зафіксовано ймовірно новий район рейдової перевалки поза межами територіального моря Греції, який розташовано не традиційно в Лаконійській затоці, яка вже фігурує на сторінках ЗМІ, а у так званому Міртойському морі між островами Кітера та Мілос. Саме там було зафіксовано перебування грецького танкера Agios Nikolaos із траєкторією, що є характерною для рейдової перевалки.

Загалом у лютому 2023 року зафіксоване скорочення експорту нафтопродуктів із російських портів у Чорному й Азовському морях на 7,8% порівняно з березнем — до 2,991 млн тонн, а в березні він знову збільшився — до 3,632 млн тонн.

На початку червня Євросоюз затвердив шостий пакет економічних та персональних санкцій проти Росії і Білорусі у зв’язку з російським військовим вторгненням до України. Основною складовою шостого пакета санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набрало чинності з 5 грудня 2022 року для нафти та з 5 лютого 2023 року для нафтопродуктів.

Крім того, коаліція, до якої входять 27 країн Євросоюзу, США, Канада, Японія, Велика Британія та Австралія, встановила цінову стелю на морські перевезення російської нафти поза ЄС, після чого найбільші західні страхові компанії перестали страхувати судна, які транспортують нафту з Росії за ціною, вищою $60 за барель.

Новини

17 Квітня 2024

Rio Tinto за підсумками першого кварталу скоротила відвантаження залізної руди

Промвиробництво в ЄС скоротилося на 5,4%

Україна у лютому посіла друге місце за обсягами експорту катанки до США

Газопроводи між Німеччиною та Францією транспортуватимуть водень

Ferrexpo планує збудувати нову сонячну електростанцію

В Україні зросла частка імпортних будівельних матеріалів – дослідження

Споживання цементу в Україні минулого року збільшилося на 17% – Укрцемент

Виробництво сталі у Бразилії за підсумками березня зросло

Україна припинила експорт марганцевих руд

Запоріжсталь за 2 роки спрямувала на підтримку виробництва 1,2 млрд грн 

МВФ прогнозує Україні курс 54 грн/дол

З початку квітня Україна експортувала 3,5 млн тонн морськими шляхами

Росія продовжує нарощувати морський експорт нафти

Україна скоротила експорт титановмісних руд на 44%

Для відбудови Україна потребує залучення американських інвестицій – Шмигаль 

Україна вироблятиме компоненти малих модульних реакторів

ВСІ НОВИНИ ⇢