Квітневий експорт нафти США перевершує прогнози щодо попиту з Китаю 

Економіка Новини ТЕК
Квітневий експорт нафти США перевершує прогнози щодо попиту з Китаю 

Згідно з даними відстеження суден і погдядом аналітиків, експорт сирої нафти з США минулого місяця зріс більше, ніж очікувалося, до рекордних 4,5 млн барелів на день (б/д) у березні, оскільки китайські нафтопереробники розкуповували вантажі, щоб задовольнити зростаючий попит на паливо.

Експорт сирої нафти США торік зріс на 22% порівняно з 2021 роком після того, як росія в лютому вторглася в Україну, що змусило Європейський Союз, Великобританію, Канаду й США заборонити імпорт російської нафти і змінило глобальні потоки.

Нещодавно ознаки економічного підйому в Китаї, другому за величиною споживачеві нафти у світі, привернули вантажоперевезення з росії і попит на подорожі в США після того, як країна скасувала обмеження щодо COVID-19, а також збільшили споживання бензину й авіаційного палива.

«На цю мить ми припускаємо, що квітень становитиме в середньому близько 4 млн б/д, але є ризик зростання цієї цифри», — сказала Дженна Делані, керівник відділу північноамериканської сирої нафти в консалтинговій компанії Energy Aspects.

Експорт у квітні «був лише на кілька сотень тисяч барелів на день меншим, ніж у березні, що дуже дивно, — сказав Рохіт Ратод, ринковий аналітик Vortexa. — Не очікувалося, що експорт залишиться вищим за 4 млн». 

Зі слів американського брокера, сприятливі ціни на американську нафту порівняно зі світовим еталонним брендом Brent у квітні відправили шквал вантажів за кордон.

Зі слів аналітиків, рекордні показники експорту в березні-квітні навряд чи збережуться. За оцінками Energy Aspects, у травні експорт США впаде приблизно до 3,78 млн б/д.

Падіння цін на близькосхідну нафту скоротить попит на американські марки. Премія Абу-Дабі на сиру нафту Мурбан до Дубаю, наприклад, знизилася минулого тижня до дворічного мінімуму, що зробило переробку для азіатських нафтопереробників економічнішою порівняно з сирою нафтою США.

Новини

19 Грудня 2023

Туреччина скорочує імпорт нержавіючої сталі

Держприкордонслужба повідомляє про рекордні черги вантажівок на кордонах

Нацбанк підрахував збитки експортерів від блокади кордону

З аеропорту Бориспіль вилетів пасажирський літак

Наступний рік для економіки України буде складнішим – Reuters

ЄС планує виявляти незаконну перевалку російської нафти

ЄС скоротив імпорт українських напівфабрикатів на 11,6%

Споживчі ціни в єврозоні у листопаді збільшилися на 2,4% 

Україна втратила понад 1 млрд євро внаслідок блокади кордону з Польщею

Болгарія заборонила експорт палива з російської нафти

Саудівська Аравія планує різке збільшення виробництва сталі

Новим коридором у Чорному морі пройшли вже понад 300 суден

Метінвест готовий виробляти більше військової продукції за умови державної підтримки

Уряд Великої Британії з 2027 року запровадить свій СВАМ

ЄБРР збільшив капітал на 4 млрд євро для підтримки України

ЄС у жовтні збільшив імпорт залізної руди з України на 9%

ВСІ НОВИНИ ⇢