Кернел інвестує 10 млн долл у будівництво нового термінала в порту Рені

Економіка Новини
Кернел інвестує 10 млн долл у будівництво нового термінала в порту Рені

Агрохолдинг «Кернел» планує до кінця 2023 року побудувати новий перевантажувальний термінал «Девелопмент Рені Термінал» у морському порту «Рені», тим самим збільшити обсяги експорту вантажів до 600 000 тонн на рік. Про це повідомила керівник департаменту комунікацій, PR і GR «Кернела» Катерина Співакова.

За її словами, термінал буде побудовано на земельній ділянці, орендованій холдингом на 49 років.

«Для реалізації проєкту з нуля заплановано залучити близько $10 млн власних коштів. Розглядаються також варіанти співпраці», – сказала Співакова.

Передбачається, що після завершення будівництва потужність одноразового зберігання зернових і гранульованого шроту в оперативних силосах нового термінала становитиме 9 600 кв. м, соняшникової олії в резервуарах – до 6 000 тонн. 

Проєктна потужність прийому – до 2 000 т/добу зерна і шроту, до 1 500 т/добу олії. В еквіваленті це дорівнює розвантаженню близько 100 вантажних автомобілів і 50 автоцистерн на добу. Потужність відвантаження зерна або шроту на річковий транспорт становитиме до 8 тис. т/добу, соняшникової олії – до 4 тис. т/добу. Фронт одночасного завантаження буде розрахований на два річкових судна.

Як очікується, за умови стабільної роботи «Чорноморського зернового коридору» активи на Дунаї допоможуть «Кернелу» наростити експорт до 600 000 тонн на рік.

Водночас Співакова нагадала, що 2022 року «Кернел» придбав і в екстреному режимі запустив у ренійському порту термінал «Дунай Пром Агро» як реакцію на вимогу того часу.

«За рік використання нового об’єкта ми переконалися в експортному потенціалі річкових перевезень, особливо в умовах нестабільної роботи «зернової ініціативи». Таким чином, для підвищення операційної ефективності агрохолдинг вирішив бути присутнім у Дунайському регіоні», – констатувала керівниця департаменту комунікацій, PR та GR «Кернела».

Раніше віцепрем’єр – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков прогнозував, що обсяг перевалювання вантажів у Дунайських портах до кінця 2023 року може збільшитися до 20 млн тонн вантажів проти 16 млн тонн 2022 року, що втричі більше довоєнного рівня.

У третьому кварталі 2021 фінансового року агрохолдинг «Кернел» отримав $52,9 млн чистого прибутку проти $25 млн чистого збитку за аналогічний період попереднього року. Показник EBITDA зріс на 7% – до $111 млн, виторг – на 66%, до $1,73 млрд, унаслідок інтенсивного зростання цін на зернові та олійні культури.

Новини

20 Грудня 2023

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

Канада збільшує виробництво залізорудного концентрату

Нафтогаз взяв під контроль всі облгази Фірташа 

У США не голосуватимуть за допомогу Україні в цьому році

ВСІ НОВИНИ ⇢