Заводи Фірташа у першому кварталі збільшили виробництво добрив на 36%

Економіка Новини
Заводи Фірташа у першому кварталі збільшили виробництво добрив на 36%

Заводи азотного холдингу Ostchem у першому кварталі 2023 року виробили 515,5 тис. тонн мінеральних добрив, що на 36,2% більше, ніж за аналогічний період минулого року, йдеться у повідомленні Group DF.

Згідно з ним, Черкаський “Азот” виробив 387,4 тис. тонн, а “Рівнеазот” – 128 тис. тонн, при цьому “Азот” у березні випустив 137,8 тис. тонн – максимальний показник з початку повномасштабної війни.

“Зниження цін на газ дозволило знизити відпускні ціни на мінеральні добрива. Оскільки добрива стали доступнішими, ми почали продавати більше і показали дуже непогані результати. Цієї весни високе завантаження підприємств триває довше, ніж звичайно», — наводиться в повідомленні коментар керівника департаменту корпоративних комунікацій Group DF Олега Арестархова.

Зазначається, що ключовими продуктами, виробленими заводами Ostchem, були карбамід, КАС (карбамідо-аміачна мережа), аміачна селітра, вапняково-аміачна селітра (ІАС). Обсяг виробництва карбаміду в першому кварталі зріс у 4,7 раза – до 106,5 тис. тонн, КАС – у 2,1 раза, до 108,5 тис. тонн.

Обсяг виробництва аміачної селітри збільшився з 217,1 тис. тонн до 255,4 тис. тонн, тоді як виробництво ІАС впало з 62,3 тис. до 10,6 тис. тонн.

“Структура виробництва відповідає структурі попиту. Від подальшого попиту залежатиме виробниче завантаження заводів, термін проведення ремонтної кампанії”, — зазначив Арестархов.

Серед нових трендів ринку виділила активне постачання добрив на деокуповані території (Херсонська, Миколаївська, Чернігівська, Сумська області). Серед факторів, що стримують зростання ринку добрив, вказала на збільшення збутових та логістичних ризиків ведення агробізнесу, таких як невизначеність перспектив зернової угоди, обмеження на ввезення українського зерна, запроваджене у квітні 2023 року окремими країнами ЄС.

Як повідомлялося, на початку лютого азотний холдинг Ostchem, що входить до Group DF, повідомив про планове збільшення завантаження потужностей з випуску мінеральних добрив черкаського “Азоту” з 30% до 70%, а “Рівнеазоту” — до 50% у зв’язку з сезонним зростанням попиту.

Group DF раніше оцінила обсяг споживання українським ринком 2022 року аміачної селітри в 1 млн. тонн (імпорт — 330 тис. тонн); карбаміду – 410 тис. тонн (імпорт – 225 тис. тонн); КАС – 580 тис. тонн (імпорт – 190 тис. тонн), заявивши про очікуване зростання споживання добрив 2023 року на 15-20%

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢