Україна отримала повний обсяг газу замовленого під час першого тендеру ЄС

Новини ТЕК
Україна отримала повний обсяг газу замовленого під час першого тендеру ЄС

Україна отримала 100% обсягу газу, який був замовлений завдяки її участі у Платформі ЄС із спільної закупівлі газу, започаткованої п’ять місяців тому для підвищення енергетичної безпеки ЄС та його партнерів.

Про це під час брифінгу повідомив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович, підбиваючи підсумки першого тендеру на колективну закупівлю газу, передає Укрінформ.

“Результати (тендеру, – ред.) для найбільш вразливих країн є особливо позитивними. Наприклад, запит на обсяги газу, що були замовлені Болгарією, був повністю виконаний. В Україні та у Молдові, відповідно, були виконані 100% та 80% замовлених обсягів”, – зазначив він.

За його словами, реакція ринку на оголошений Єврокомісією перший тендер на спільну закупівлю газу була позитивною. У тендері взяли участь 25 ключових постачальників газу та понад 110 компаній, що були зацікавлені у його споживанні.

Початковий тендерний запит ЄС на закупівлю газу охоплював його обсяг у 11,6 млрд кубометрів, при цьому пропозиція компаній-постачальників склала 13,4 млрд кубометрів.

“Це можна назвати, без перебільшення, видатним успіхом. Поєднання попиту від кількох країн ЄС було вірним рішенням, що дозволило скористатися потужною купівельною спроможністю ЄС та успішно працювати над заповненням європейських газових сховищ до наступної зими. Був досягнутий загальний обсяг закупівлі у 10,9 млрд кубометрів газу, з якого на скраплений газ LNG припадає близько 20%, та решта 80% покриваються за рахунок трубопровідного газу”, – повідомив Шефчович.

Наступного понеділка очікується віртуальне зібрання Платформи ЄС із закупівлі газу. Всі учасники тендеру вже зможуть розпочати переговори щодо укладання контрактів.

У другій половині червня Єврокомісія має намір провести другий раунд тендеру із задоволення агрегованого попиту європейських споживачів на газ, ще три такі раунди будуть проведені до завершення поточного року.

Як повідомлялося, 25 квітня Євросоюз запустив новий механізм для спільних закупівель газу – AggregateEU.

ЄС намагається зменшити конкуренцію серед покупців газу після того, як скорочення поставок з Росії призвело до надзвичайної нестабільності цін, що змусило деякі компанії звернутися за державною допомогою. Хоча енергетична криза суттєво пом’якшилася після того, як ф’ючерси на газ досягли піку в серпні, все ще існують ризики щодо поставок через повномасштабну війну РФ в Україні.

Новини

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

ВСІ НОВИНИ ⇢