Очікування бізнесу на найближчі місяці стали менш оптимістичними

Економіка Новини
Очікування бізнесу на найближчі місяці стали менш оптимістичними

Частка підприємств, які планують зростання виробництва протягом найближчих трьох-чотирьох місяців, яка у листопаді-березні щомісяця зростала й за цей час збільшилася з 17% до 60,1%, у квітні знизилася до 50,2%.

“Виробничі показники зростали, і вони, мабуть, були найкращими за весь час проведення опитувань. Але водночас очікування на найближчі місяці стали не такими оптимістичними”, – сказала під час презентації результатів щомісячного опитування Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕІ) виконавча директорка ІЕІ Оксана Кузяків, передає Інтерфакс-Україна.

У квітні частка підприємств, що працюють на повну потужність, досягла 8% проти 5% у березні, а працюючих майже на повну потужність (75-99%) зросла з 47% до 50%, тоді як взагалі не працюють 3% опитаних.

Зазначається, що експортна активність залишається без істотних змін.

Згідно з результатами опитування, третій місяць поспіль рейтинг перешкод для ведення бізнесу очолив зростання цін на сировину та матеріали: ця проблема заважала 68% опитаним, що відповідає показнику місячної давності.

На другому місці – труднощі з перевезенням сировини чи готових товарів на території України: на цю перешкоду, як і в березні, вказали 43% опитаних.

Зменшення попиту на продукцію торкнулося 37% опитаних, розрив ланцюжків поставок завадив 33% підприємств, що на 9 п.п. менше, ніж місяцем раніше.

Як йдеться у дослідженні, у квітні підприємства також знизили оцінку небезпеки роботи з 31% до 25% (опитування пройшло до початку хвилі ракетного обстрілу), що опустило цей фактор на сьоме місце. При цьому 85% респондентів і більше у Харківській, Житомирській, Дніпропетровській та Вінницькій областях, як і раніше, вважають небезпечне середовище однією з головних перешкод.

Фінансово-економічна ситуація на підприємствах покращується другий місяць поспіль: частка тих, хто вважає, що вона покращується, зросла з 41% до 50%, що погіршується – знизилася до 30%, а що “нічого не змінилося” – збільшилася до 21%.

Невизначеність у дворічній перспективі поступово зростає: 57,7% опитаних важко спрогнозувати діяльність підприємства, тоді як місяцем раніше таких було на 1 п.п. менше.

Частка підприємств, які планують зростання зайнятості, знизилася до 5,6% з 8,3% у березні, а мають намір скоротити кількість працівників на рівні 3,1%. Не очікується змін у зайнятості у 91,2% опитаних, тоді як місяцем раніше цей показник становив 88,3%.

В опитуванні взяло участь 560 підприємств різних розмірів із 21 регіону України. Опитування відбувалося з 17 по 30 квітня.

Новини

21 Грудня 2023

Марченко заявив про ризики фінансування держбюджету у началі наступного року

Чеський меткомбінат Liberty Ostrava залишився без електроенергії

Судна оминають Червоне море 

Ангола вирішила вийти з ОПЕК

Fitch підвищив кредитний рейтинг Нафтогазу

Видобуток залізної руди у Китаї зріс на 6,6%

Через обстріли з боку окупантів знеструмлення зазнали шість шахт

Порт Констанца збільшує перевалку завдяки українській агропродукції

Відновити роботу конфіскованого у Дерипаски глиноземного заводу поки неможливо 

Україна посіла 21 місце в рейтингу світових виробників сталі

Україна отримала 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС

БЕБ виявив ухиляння від сплати 65 млн грн мита при експорті металобрухту

У чергах на кордоні з Польщею стоять 4 тисячі вантажівок

УЗ в 2023 році експортувала 63 млн тонн вантажів

Канада погодилася купувати до 1 млн тонн вуглецевих квот на рік

Виробництво сталі в Чехії за 9 місяців скоротилось на 21%

ВСІ НОВИНИ ⇢