Жеваго звинуватив Коломойського у причетності до спроби відсудити у Ferrexpo пакет акцій Полтавського ГЗК

Металургія Новини
Жеваго звинуватив Коломойського у причетності до спроби відсудити у Ferrexpo пакет акцій Полтавського ГЗК

Бізнесмен Ігор Коломойський причетний до справи щодо невизнання дійсною покупки компанією Ferrexpo 40% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату в 2002 році. Про це заявив бізнесмен Костянтин Жеваго в інтерв’ю Forbes.

“Це російські власники, у яких ми придбали цей пакет акцій у 2002 році. Це Бабаков, Гінер, Воєводін. 100% до цього має відношення Коломойський, тому що він є їхнім партнером у «Дніпроспецсталі» та в інших активах в Україні. Вони були партнерами в Нікопольському заводі феросплавів, разом із Пінчуком. Це ж відомо всьому ринку. Про це пише преса, про це йдеться в матеріалах справи ПриватБанку, яка розглядається в Лондоні. Ми розуміємо, що директори британських компаній, які намагалися відібрати цей пакет на 40% акцій (Полтавського ГЗК), є директорами багатьох кіпрських компаній і Коломойського, і Бабакова, і Воєводіна, і Гінера. Таких збігів просто так не буває”, – заявив він.

К.Жеваго називає дії колишніх власників пакету акцій Полтавського ГЗК шахрайством: “Вони отримали справедливу ціну за продані у 2002 році акції. Угодою були задоволені обидві сторони. Вже після того, як ми з ними розрахувалися, в три ГЗК Ferrexpo було вкладено $3,2 млрд. У Полтавський ГЗК найбільшу частину – десь $1,8 млрд. Я розумію, що є величезна спокуса отримати 40% від $1,8 млрд – це $800 млн”.

“Спочатку йшлося про компенсацію. Вони приходили раз на два роки. Я відмовлявся спілкуватися, але вони намагалися знаходити мене через різних корумпованих політиків, партнерів або десь у Лондоні, Нью-Йорку. І весь час це було на порядку денному”, – додав К.Жеваго.

В той же час К.Жеваго не виключив, що у разі передачі частки Полтавського ГЗК росіянам, держава через Офіс президента могла розвідати можливість націоналізувати цей пакет акцій.

Як відомо, у вересні минулого року компанія Ferrexpo програла апеляцію у судовому спорі з колишніми акціонерами про визнання недійсним договору купівлі-продажу 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату. Але у квітні 2023 року Велика Палата Верховного суду скасувала це рішення.

Новини

23 Квітня 2024

Уряд виділив додаткові 8 млрд грн на зведення фортифікаційних укріплень

Уряд США спрямував $7 млрд на встановлення сонячних панелей

Україна не виставлятиме газотранспортні потужності на аукціон після завершення договору з рф

Україна примусово забере у росіян 92,67% акцій Енергомашспецсталі

Світове виробництво сталі у березні скоротилося на 4,3%

Європейські металурги скаржаться на бюрократичні затримки з фінансуванням зеленого переходу

Нафтогаз обіцяє ще рік не підвищувати ціну на газ для населення

Європейський парламент продовжив ліберальний режим торгівлі з Україною

У березні відвантаження руди з австралійського Порт-Хедленд збільшились на 29%

Виробництво чавуну у світі скоротилось майже на відсоток

Україна залишається на 23 місці у рейтингу світових виробників сталі

Бізнес скаржиться на проблеми з пошуком персоналу

Ferrexpo збільшила виробництво окатків у 3 рази 

Україна та Бразилія планують збільшити товарообіг

Україна підтвердила антидемпінгові мита зі сталевих кріплень з Китаю

Валютні обмеження блокують проекти з відбудови у приватному секторі 

ВСІ НОВИНИ ⇢