Україна пропонує знизити стелю цін на російську нафту

Новини ТЕК
Україна пропонує знизити стелю цін на російську нафту

Через введення ембарго на нафту та зниження прайс-кепів Росія цьогоріч отримає вдвічі менше доходів від експорту нафтопродуктів. Україна пропонує ще більше знизити «стелю» цін, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

“У фокусі уваги України постійно перебуває питання зменшення price cap на сиру нафту та нафтопродукти. Запровадження санкційною коаліцією цього інструменту боляче вдарило по нафтогазовим доходам Росії. Якщо минулого року експорт нафти і газу Росією становив 349 млрд дол., то цього року, за прогнозами експертів, Росія отримає від цього експорту близько 173 млрд дол.”, – йдеться в повідомленні.

За словами заступника міністра економіки Олексія Соболева, українська сторона домагається, щоб «стелю» цін понизили з 60 доларів за барель до 45 або навіть до 30 доларів, щоб зрізати ці доходи на ведення війни Росії ще більше.

У Мінекономіки зазначають, що потужні санкції Заходу проти російського «Росатому» – це лише питання часу. Сьогодні наших партнерів стримує залежність низки країн від російського монополіста. Однак Україна на своєму прикладі довела, що позбутися такої залежності – цілком реальна справа.

«Нещодавно низка країн з G7 – Велика Британія, США, Канада, Японія та Франція – заявили про намір витіснити Росію з міжнародного ринку ядерної енергії. Це дуже важливо, оскільки ці країни зможуть запропонувати країнам, які зараз залежать від російській ядерної енергетики, альтернативу. Звісно, просто так не можна взяти і замінити «Росатом» на іншого постачальника палива. Це складний технологічний процес. Але Україна доводить, це можливо: ми запровадили санкції проти «Росатому» та переходимо на паливо західних постачальників», – зазначив Соболев.

За його словами, також Україна наполягає на запровадженні Євросоюзом санкцій проти російських алмазів. Це джерело експортних доходів приносило державі-агресору до початку вторгнення 4-4,5 млрд дол. США доходів щорічно.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

Anglo American відхилила пропозицію BHP

ВСІ НОВИНИ ⇢