Ціни на газ у Європі можуть ненадовго впасти нижче нуля, – Bloomberg 

Економіка Новини ТЕК
Ціни на газ у Європі можуть ненадовго впасти нижче нуля, – Bloomberg 

Біржові ціни на газ у Європі можуть ненадовго впасти нижче нуля цього літа через стриманий попит та надлишок пропозиції. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на кількох європейських трейдерів.

На їхню думку, ситуація, коли виробники газу фактично платять споживачам за те, щоб вони забрали у них газ, стає дедалі вірогіднішою, оскільки ціни на нього вже наблизилися до докризових рівнів.

Цього не траплялося з жовтня 2006 року, коли у Великій Британії контракти на газ із постачанням на день наперед ненадовго впали нижче нуля після того, як у теплу погоду було відкрито новий трубопровід. Подібна ситуація складається і зараз: ціни падають через швидке заповнення сховищ, різке падіння споживання та зростання виробництва електроенергії з вітру та сонця.

На окремих регіональних газових ринках у Європі ціни можуть стати від’ємними у години або дні з високим рівнем генерації відновлюваної енергії, розповів віцепрезидент з торгівлі газом та оптимізації норвезької нафтової компанії Equinor Педер Бьорланд. Однак він попередив, що до від’ємних цін поки що далеко і “на цьому шляху може багато чого статися”.

Головний виконавчий директор швейцарської торгової фірми MET International Дьєрдь Варга припускає падіння ціни на газ у Європі нижче за 10 євро за МВт-год (близько $113 за тисячу кубометрів).

“У найближчій перспективі протягом кількох днів, якщо газові сховища будуть заповнені, ми можемо побачити ціни нижче за 10 євро”, – сказав топменеджер, пояснивши, що причиною цього стане “пляшкове горлечко” у вигляді нестачі потужностей для зберігання газу.

Незважаючи на це, щоб ціни на газ у найближчій перспективі стали від’ємними, має збігтися безліч факторів. Ціни на газ можуть злетіти через перебої з постачанням скрапленого газу до Європи або ризик повного припинення постачання російськими трубопроводами. Крім того, попит може зростати з боку промисловості. Якщо жоден із цих факторів не реалізується, а також у разі відсутності можливості використовувати додаткові сховища або танкери-газовози для зберігання, протягом кількох днів ціни можуть впасти, вважає Варга.

У Європі триває сезон закачування газу до підземних сховищ, при цьому запаси газу зараз набагато вищі, ніж роком раніше. За даними Gas Infrastructure Europe, станом на 23 травня запаси у сховищах регіону становили 66,48%, роком раніше вони не перевищували 44%. Деякі експерти очікують, що сховища газу в Європі будуть заповнені вже у серпні, задовго до початку опалювального сезону.

Водночас зниження цін ще не пожвавило попит з боку промислових підприємств, оскільки деякі покупці відкладають закупівлі газу доти, доки ринкові ціни не впадуть ще більше.

Як повідомлялося, водночас європейські трейдери побоюються використовувати українські сховища для зберігання газу через постанову Кабміну, якою запроваджена необхідність підтверджувати походження низки видів палива.

За словами трейдерів,постанова вимагає від компаній-імпортерів газу надавати гарантії походження газу і викликало багато плутанини та неясності, писало галузеве видання Heren Natgas.

Зокрема, незрозуміло, чи поширюється ця вимога до зберігання газу у режимі митного складу. За даними видання, через цю неоднозначність деякі компанії, які бажають закачувати газ, відмовилися від цього.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢