Країни ОПЕК+ домовилась про скорочення видобутку нафти

Новини ТЕК
Країни ОПЕК+ домовилась про скорочення видобутку нафти

Альянс країн ОПЕК+ на черговому складному засіданні вирішив знизити рівень квот з видобутку нафти на 2024 рік ще на 1,4 млн б/д – до 40,46 млн барелів на добу, пише галузеве видання enkorr.

Країни, які добровільно знижують видобуток з травня на 1,66 млн б/д, продовжать скорочення на весь 2024 рік, Саудівська Аравія вже 2023 року додатково скоротить видобуток на 1 млн б/д як «вишеньку на торті» і думатиме про можливе продовження такого презенту щомісяця залежно від ситуації на ринку для її стабілізації.

Напередодні засідання аналітики здебільшого припускали, що ОПЕК+ збереже діючі квоти. Під час обговорень з’явилася інформація, що розглядається додаткове скорочення виробництва. Мали рацію й ті, й інші, але вся сіль у деталях, адже нинішня угода суттєво перевиконується.

На 2023 рік нічого не змінилося: квоти – на 2 млн б/д нижче від рівня жовтня 2022 року, плюс деякі країни, зокрема росія, добровільно додатково знижують видобуток ще на 1,66 млн б/д (росія й Саудівська Аравія – на 500 тисяч б/д кожна, Ірак – на 211 тисяч б/д, ОАЕ – на 144 тисячі б/д, Кувейт – на 128 тисяч б/д, Оман – на 40 тисяч б/д, Алжир – на 48 тисяч б/д /с, Казахстан – на 78 тисяч б/д, Габон – на 8 тис. б/д) з травня по грудень 2023 року.

Плюс Саудівська Аравія в липні знизить свій видобуток ще на 1 млн б/д і видобуватиме безпрецедентно низько за останні роки – 9 млн б/д.

«Я назвав би «саудівською цукеркою» (lollipop) зниження на 1 млн б/д з 1 липня (на місяць), і це також може бути продовжено», – сказав міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бен Сальман на прес-конференції.

На 2024 рік квоти ОПЕК+ з видобутку знижуються ще на 1,4 млн б/д. Крім того, добровільні обмеження дев’яти країн триватимуть весь 2024 рік.

«Як ми зробили у квітні, країни, які погодилися добровільно скоротити видобуток, продовжили свої добровільні угоди до кінця 2024 року», – зазначив міністр енергетики королівства.

Добровільні обмеження відраховуватимуться вже від нових рівнів, узгоджених 4 червня.

Згідно з прес-релізом, протягом 2024 року країни ОПЕК+ мають видобувати 40,463 млн б/д нафти, з них 24,99 млн б/д – країни ОПЕК і 15,47 млн б/д – країни не-ОПЕК. Діючі 2023 року обмеження припускають видобуток обсягом 41,856 млн б/д, з них 25,4 млн б/д – ОПЕК і 16,44 млн б/д – не-ОПЕК.

Таким чином, квоти буде знижено на 1,4 млн б/д.

З урахуванням добровільних обмежень додаткове зниження 2024 року має становити 3 млн б/д. Однак квоти – це на папері. Формально країни ОПЕК+ перевиконують угоду, тобто не можуть досягти дозволених рівнів видобутку з низки внутрішніх причин.

Абдулазіз бен Сальман не став коментувати, яким був рівень видобутку нафти країнами ОПЕК та не-ОПЕК (не публікуються) у квітні. За даними ОПЕК, у квітні вони видобували 24,1 млн б/д, хоча можуть видобувати 25,4 млн б/д. За новою угодою 2024 року країни ОПЕК, які беруть участь в угоді, зможуть видобувати 25 млн. б/д (без урахування добровільних скорочень). Даних за травень, коли набули чинності добровільні обмеження, наразі немає.

Новини

19 Квітня 2024

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

ВСІ НОВИНИ ⇢