Україна здатна швидко замістити на західних ринках російських товарів на 10 млрд дол – Кисилевський

Економіка Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини Точка зору
Україна здатна швидко замістити на західних ринках російських товарів на 10 млрд дол – Кисилевський

Україна здатна в короткостроковій перспективі без якихось значних інвестицій замістити на західних ринках російських та білоруських товарів на суму в 10 млрд дол. Таку думку в інтерв’ю МінПрому висловив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський.

Він нагадав, що в 2021 році сумарний експорт російських і білоруських товарів виключно переробної промисловості становив близько 36 млрд дол., з яких 25,5 млрд дол. припадало на країни Заходу.

На думку Д.Кисилевського у плані заміщення українськими товарами імпорту з Росії та Білорусі до ЄС та інші західні ринки, який 22 травня Комітет з питань економічного розвитку рекомендував розробити уряду у тримісячний термін, має бути три складових – санкції, забезпечення доступу українських товарів до відповідних ринків і промислова політика.

“По першій складовій ми маємо проаналізувати які товари з Білорусі та РФ на західних ринках досі не обкладені санкціями. Це одна множина. І інша множина це ті товари, які виробляються в Україні. Добиватись введення санкцій має стати пріоритетом уряду в першу чергу там, де є перетин по цим позиціям. У нас є товари металургії, деревообробки, хімічної та харчової промисловості, які росіяни постачали на західні ринки, і по цим товарам ми маємо пропонувати нашим західним партнерам запроваджувати санкції. І наш аргумент до них дуже простий – ми просимо вас запровадити санкції проти цих товарів, але ми готові замістити їх відповідними українськими, які нічім не гірше, а частіше ще й кращі, ніж російські і конкурентні по ціні і тому європейські споживачі не помітять якогось дискомфорту”, – відзначив Д.Кисилевський.

Ві також звернув увагу на те, що незважаючи на ембарго на торгівлю з Росією, але контрабандою в Україну продовжують поступати певні товари з країни-агресора: “Зокрема є інформація, що коли ви їдете на автомійку, то скоріш за все вам помиють машину хімією походженням з країни-агресора. Тобто є питання роботи правоохоронних органів і знову до тих, хто провозить контрабандою до України російські товари, сьогодні це просто аморально”.

Також. Д.Кисилевський висловив переконання, що уряду було б доцільно розглянути питання на запровадження ембарго на торгівлю з Білоруссю.

“Щодо доступу до ринків. Буквально днями Європарламент затвердив продовження ще на рік безмитного доступу українських товарів до ЄС. Ми за це європейським партнерам нашим надзвичайно вдячні і Мінекономіки молодці, що змогли цього домогтись, але хотілося б мати такий режим аж до нашого повноцінного вступу до ЄС і це має бути завданням уряду. І також має бути завданням робота по усуненню тих заборон, які запровадили наші сусіди проти української аграрної продукції”, – резюмував Д.Кисилевський.

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢