Курт Волкер закликає світ об’єднатися для розблокування українських портів

Економіка Новини Теми дня
Курт Волкер закликає світ об’єднатися для розблокування українських портів

Російська блокада морської торгівлі з Україною прирівнюється до піратства або, принаймні, до його загрози. Прийнявши приховані погрози РФ топити торгові судна під іноземним прапором у міжнародних водах, Захід дозволив Кремлю успішно шантажувати світ. Тож зараз настав час для розвинених країн покласти край такому виду піратства, застосувавши весь наявний арсенал механізмів. Таку думку висловив американський дипломат, колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер у колонці для СЕРА, пише uaprom.info

На його думку, навіть коли зернова угода діє нормально, дозволяючи обмежений потік експорту зерна, вона створює правовий фасад, який узаконює військові дії Росії щодо блокування всього іншого українського морського експорту.

«Зернова угода надає Росії безпрецедентну роль у нагляді за чорноморським судноплавством, незважаючи на те, що вона має юридичні претензії лише на 10% берегової лінії Чорного моря та є учасником Конвенції Монтре, яка була розроблена для забезпечення свободи торгівлі через протоки Босфор і Дарданелли. Конвенція покладає на Туреччину, а не на Росію, роль забезпечення свободи судноплавства», – пише Волкер.

За словами дипломата, настав час припинити подібні піратські дії РФ у Чорному морі. США, Велика Британія, Нідерланди, країни G7, ЄС і всі союзники по НАТО повинні вимагати, щоб Росія негайно відмовилася від своїх загроз нормальному комерційному судноплавству в міжнародних водах Чорного моря, що дозволило б українським портам повернутися до повноцінної роботи.

Серед практичних кроків Курт Волкер пропонує західним союзникам збільшити зусилля з розмінування в Чорному морі, надавши відповідні технічні засоби; західним урядам запровадити програми страхування від воєнних ризиків для судноплавних компаній, які ведуть пряму торгівлю з Україною (страхування має покривати як судна, так і вантаж); країнам НАТО брати участь в операціях, які не створюють загрози свободі судноплавства в міжнародних водах Чорного моря, щоб підтримувати принцип безперешкодного транзиту.

«Нарешті, країни НАТО повинні попередити, що будь-які атаки будь-якої організації на комерційне судно в міжнародних водах Чорного моря вважатимуться актом піратства і не допускатимуться. Згідно з міжнародним правом, на такі атаки можна відповісти прямою військовою відповіддю. Країни НАТО мають засоби для цього, навіть якщо їхні кораблі не заходять у Чорне море», – відзначив американський дипломат.

«Підтримка свободи судноплавства в Чорному морі узгоджується з довгостроковою політикою Сполучених Штатів та інших країн і в основному служить економічним, а не військовим цілям. Було б неймовірно нахабно та невиважено з боку Росії атакувати міжнародні судна у відкритих водах Чорного моря. Настав час визнати, що Росія блефує і назавжди відкрити Одеські порти», – резюмував Волкер.

Новини

20 Грудня 2023

Видобуток залізної руди в Китаї зріс на 7,1%

Україна залучила грант 150 млн євро від ЄС

ЄС та США домовилися призупинити торговельну війну до березня 2025 року

Українські металурги не встигають підготуватись до СВАМ через війну

Метінвест планує побудувати прокатний завод в Італії

У грудні Україна виробила понад 50 тисяч FPV-дронів

Українська економіка у листопаді зросла на 4%

У ремонт вийшли одразу чотири блоки ТЕС та одна ТЕЦ 

Стабільні тарифи держмонополій пришвидшать темпи відновлення промисловості – Біленький

Попит на нержавіючу сталь в США залишиться практично незмінним

Укрнафта збільшує видобуток нафти

Частка продукції ГМК в структурі перевезень УДП у 2024 році може зрости більш ніж вдвічі

Євросоюз знайшов альтернативи російському газу 

Німеччина купуватиме норвезький газ 15 років

В напрямку портів Великої Одеси суттєво збільшилась кількість вагонів

Німеччина у листопаді скоротила виробництво сталі на 2,4% 

ВСІ НОВИНИ ⇢