В Раді пропонують підняти акцизи на пальне

Новини ТЕК
В Раді пропонують підняти акцизи на пальне

На сайті Верховної Ради зареєстровано законопроєкт № 9348 щодо внесення змін до Податкового кодексу в частині акцизного податку на пальне, яким пропонується підняти акциз на LPG і уніфікувати його на бензини і дизпальне, повідомляє галузеве видання enkorr.

Цей законопроєкт зареєстрував народний депутат від «Слуги народу» Мар’ян Заблоцький.

«З метою збалансування ставок акцизного податку й збільшення надходжень до державного бюджету цим проєктом пропонується встановити наступні ставки акцизного податку: для бензинів – 175 євро за 1000 літрів, дизельного пального – 175 євро за 1000 літрів, для газу скрапленого – 129,5 євро за 1000 літрів», – йдеться в пояснювальній записці до документу.

Також законопроєтом пропонується встановлення акцизного податку для УКТЗЕД 3814 00 90 19 (розчинники і розрiджувачi складнi органiчнi) обсягом 245,5 євро за 1000 літрів. Автор документа зазначає, що вміст таких розчинників в складі моторних палив, які виготовляються шляхом змішування останніх із прямогонною бензиновою фракцією, складає від 25% до 35%.

«Переважну більшість розчинників під кодом УКТЗЕД 3814 00 90 19 2021 року було імпортовано компаніями, які асоційовані із мережами АЗС чи приватними переробниками газового конденсату (так званими міні-НПЗ)», — йдеться у пояснювальній записці.

За підрахунками ініціатора, реалізація законопроєкту сприятиме збільшенню бюджетних надходжень до державного бюджету від операцій з реалізації пального зі збільшеними ставками акцизного податку на пальне обсягом 1,44 млрд грн у середньому за місяць, із них 1,2 млрд грн від акцизного податку й 240 млн грн від податку на додану вартість.

Раніше директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн висловив думку, що держава має залишити ставку податку на додану вартість на рівні 7%, а необхідний обсяг бюджетних надходжень – забезпечити за рахунок збільшення акцизного збору. Як приклад, з його слів, надходження від збільшення ПДВ з 7% до 20% може забезпечити акциз на бензин і ДП обсягом 190 євро за 1000 л (ставки до початку повномасштабного вторгнення рф – 213 і 139,5 євро відповідно) і 150 євро на скраплений газ (52 євро за 1000 л).

Разом із цим Нафтогазова асоціація України (НАУ) пропонує вирівняти ставку акцизу на рівні 180 євро/1000 л для всіх моторних палив, а ПДВ залишити на рівні 7%.

Нагадаємо, голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев повідомив, що з 1 липня в Україні повертаються податки на пальне, які діяли в Україні до повномасштабного вторгнення рф, а рішення про їх скасування назвав помилкою.

Новини

21 Грудня 2023

Марченко заявив про ризики фінансування держбюджету у началі наступного року

Чеський меткомбінат Liberty Ostrava залишився без електроенергії

Судна оминають Червоне море 

Ангола вирішила вийти з ОПЕК

Fitch підвищив кредитний рейтинг Нафтогазу

Видобуток залізної руди у Китаї зріс на 6,6%

Через обстріли з боку окупантів знеструмлення зазнали шість шахт

Порт Констанца збільшує перевалку завдяки українській агропродукції

Відновити роботу конфіскованого у Дерипаски глиноземного заводу поки неможливо 

Україна посіла 21 місце в рейтингу світових виробників сталі

Україна отримала 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС

БЕБ виявив ухиляння від сплати 65 млн грн мита при експорті металобрухту

У чергах на кордоні з Польщею стоять 4 тисячі вантажівок

УЗ в 2023 році експортувала 63 млн тонн вантажів

Канада погодилася купувати до 1 млн тонн вуглецевих квот на рік

Виробництво сталі в Чехії за 9 місяців скоротилось на 21%

ВСІ НОВИНИ ⇢