Україна та ЄС підписали угоду щодо залучення інвестицій у розвиток транспортного сполучення

Економіка Новини
Україна та ЄС підписали угоду щодо залучення інвестицій у розвиток транспортного сполучення

Україна братиме участь у програмі ЄС «Механізм «Сполучення Європи». Відповідну угоду між Україною та ЄС уклали 6 червня у Львові віцепрем’єр-міністр—міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков та єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян. Про це пише пресслужба відомства.

«Як ми збираємось використовувати цю можливість? Перш за все, акцент на розвитку експортної логістики на наших західних кордонах. Йдеться про збільшення пропускної спроможності автомобільних та залізничних пунктів пропуску. Уже обговорюємо з європейськими партнерами реалізацію шести перших проєктних пропозицій. Подали заяви, уже в червні очікуємо результатів відбору. Паралельно розпочали роботу над підготовкою проєктних пропозицій на наступний рік. Дякую пані Адіні Велян та загалом нашим партнерам з ЄС за співпрацю та реальні практичні кроки з інтеграції України в європейський транспортний простір», — заявив Олександр Кубраков.

Укладена угода дає змогу залучити фінансування ЄС для підтримки розвитку високопродуктивних, стійких і ефективно взаємопов’язаних транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг.

Загальний бюджет програми до 2027 року становить приблизно 21 млрд євро.

Фінансування проєктів, поданих на CEF, передбачає, що половину вартості компенсує країна-заявниця за рахунок власних джерел чи міжнародних фінансових організацій, а 50% фінансування забезпечується у межах програми.

Цьогоріч Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з іншими державами-членами ЄС подало на розгляд шість пропозицій. Всі вони спрямовані на оптимізацію та модернізацію транспортних потоків з точки зору пропускної спроможності інфраструктури на міжнародних автомобільних і залізничних пунктах пропуску.

Окрім того, за інформацією Львівської міської ради, міський голова Львова Андрій Садовий також зустрівся з Єврокомісаром з питань транспорту Адіною Велян. У межах зустрічі посадовиці презентували проєкт розвитку львівського залізничного хабу.

Стверджується, що з огляду на будівництво євроколії у Львівській області Львів має шанс стати хабом, який поєднає чотири транс’європейські транспортні напрямки: до Констанци (Румунія), Кракова та Варшави (Польща), Братислави (Словаччина) і Будапешту (Угорщина)

«Для цього потрібно розвивати наявні та збудувати нові залізничні вузли, які стануть серцем як пасажирських, так і вантажних переміщень. Львів пропонує облаштувати хаб у Скнилові, оскільки тут є можливість збудувати ще й вантажний термінал. Також цей проєкт передбачає запуск рейкового експреса, що з’єднає залізничний вокзал з міським аеропортом», — наголошується у дописі міськради.

Новини

25 Квітня 2024

Модель економічного бронювання порушує основоположні принципи конституції – юрист

Тариф на світло треба поступово збільшити до ринкового – експерт

Сумихімпром після тривалої паузи відновив роботу

Україна може стати одним із найважливіших транспортних хабів Європи

НБУ погіршив прогноз зростання української економіки до 3%

Австралійська Mineral Resources збільшила видобуток літію

У НБУ очікують на уповільнення темпів інфляції

Нацбанк знизив облікову ставку до 13,5%

В Німеччині скорочується споживання сталі

SSAB очікує зниження цін на сталь у другому кварталі

Імпорт сталі до США у березні зріс на 1,5%

Нігинський кар’єр повторно виставили на аукціон за 26,32 млн грн

Україна продовжила антидемпінгові мита на імпорт арматури та катанки з рф

До порту Одеси прибув великий контейнеровоз з Китаю

Держава має прибрати перепони, які блокують інвестиції в розвиток зеленої енергетики – адвокат 

Centravis збільшив випуск труб на 14%

ВСІ НОВИНИ ⇢