Нібулон будуватиме катери для українських прикордонників на верфі у Франції

Економіка Новини Транспорт
Нібулон будуватиме катери для українських прикордонників на верфі у Франції

Фахівці суднобудівного-судноремонтного заводу (ССЗ) «Нібулон» вирушили до Франції, де продовжуються роботи з будівництва патрульних катерів FPB 98 MKI для Морської охорони Державної прикордонної служби України на потужностях суднобудівної компанії ОСЕА. Про це повідомила прес-служба «Нібулона».

Під час війни миколаївські суднобудівельники продовжують виконувати міжурядову угоду між Францією та Україною, підписану у 2019 році. Згідно з домовленістю підприємство мало виготовити п’ять катерів для потреб Державної прикордонної служби України на своїх потужностях у Миколаєві. Початок робіт був запланований на лютий 2022 року. Проте у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф на територію України партнерам довелося шукати альтернативне рішення, щоб продовжити виконання угоди. Сторони домовилися перенести виробництво у Францію з обов’язковим залученням українських корабелів”, — вказала прес-служба.

На початку червня 23 фахівці ССЗ «Нібулон», зокрема трубомонтажники, складальники корпусів, механіки, зварювальники, працівники з технічної підтримки, вирушили до Франції, де продовжать виконання міжурядової угоди на потужностях суднобудівної компанії ОСЕА. Корабели будуть задіяні у будівництві катерів з нуля — від початку складання палуби до пусконалагоджувальних робіт.

Отримана експертиза дозволить у подальшому здійснювати технічне обслуговування флоту в Україні власними силами, наголошують в «Нібулоні». Завдяки цьому можна підтримувати судна в належному стані та зменшити сукупну вартість володіння флотом, яка в середньому на 70% складається з витрат на обслуговування.

Зараз в умовах війни велика частка вітчизняних виробництв вимушена припинити діяльність. Ми вдячні уряду за те, що забезпечує наших суднобудівельників роботою, будує флот та зберігає Україну в статусі морської держави. Досвід, який корабели отримують зараз у процесі виконання цього замовлення, говорить про те, що нас не зламати. Українські суднобудівники можуть будувати флот де завгодно, у будь-якій точці світу. Ми маємо всі необхідні знання, навички і наснагу, щоб виконати завдання держави”, — зазначає директор ССЗ «Нібулон» Богдан Музика.

У липні 2020 року на території ССЗ «Нібулон» відбулося підписання контракту на постачання 20 патрульних катерів OCEA FPB 98 MKI для Морської охорони Держприкордонслужби. Це відбулося в рамках виконання Угоди між урядами України та Франції від 19 листопада 2019 року «Про офіційну підтримку посилення морської безпеки та охорони України». Угода передбачає кредитування урядом Франції та європейськими банками будівництва французьких катерів на суму €136,5 млн.

Українським партнером ОСЕА вибрано суднобудівне підприємство «Нібулон» з Миколаєва. На потужностях ССЗ «Нібулон» планувалося збудувати 5 із 20 катерів, відповідну угоду компанії підписали в листопаді 2021 року.

Очікувалося, що вже навесні 2022 року катери, збудовані за французьким проектом, почнуть заступати на охорону морських рубежів нашої країни, проте цьому завадило масштабне російське військове вторгнення, яке почалося у лютому.

Перші три катери серії уже спущено на воду у Франції. П’ять запланованих до реалізації українськими фахівцями мають намір побудувати до жовтня 2024 року.

FPB 98 MKI — це маневрений патрульний катер довжиною 32 метри з легкого алюмінію, який розвиває швидкість до 30 вузлів з дальністю плавання 1200 морських миль та має малу осадку для плавання на мілководді. Багатофункціональний катер має всі необхідні засоби для порятунку людей та надання екстреної допомоги на воді, гасіння пожеж, здійснення водолазно-пошукових робіт, очищення вод від забруднень. Катер додатково оснащується обладнанням для здійснення гуманітарного розмінування і транспортування вантажів вагою до 1,5 тонни.

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢