Гетманцев відновлює штрафи і первірки бізнесу вже у серпні

Економіка Новини
Гетманцев відновлює штрафи і первірки бізнесу вже у серпні

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики вніс поправки до урядового законопроєкту №8401, запропонувавши перенести з 1 липня на 1 серпня 2023 року скасування 2% єдиного податку та інших ухвалених на початку війни пільг для підприємців, повідомив голова комітету Данило Гетманцев.

“Перевірки бізнесу і штрафи для підприємств в Україні буде відновлено з 1 серпня, а не з 1 липня, як планувалося раніше”, – написав він у Телеграм у вівторок.

За його словами, фінкомітет розробив чіткі правила переходу зі сплати 2% єдиного податку на сплату інших податків, запропонував мораторій на певні види перевірок (зокрема, на більшість перевірок 1-2 групи платників єдиного податку) та обмеження для зарахування платників податків до планових перевірок.

Також заплановано не враховувати “технічний борг” за період з квітня 2022 року по липень 2023 року при визначенні можливості платника єдиного податку залишатися на спрощеній системі.

Гетманцев уточнив, що змінами збережено можливість добровільної сплати єдиного податку та ЄСВ для платників 1-2 групи, які мали податкову адресу на територіях бойових дій (зокрема й можливих бойових дій) та на окупованих територіях.

Оновленнями передбачено, що не застосовуються штрафи та пеня за несвоєчасне погашення податкового боргу в разі, коли борг був самостійно відкоригований платником до нульових показників. На додачу пропонується звільнення від фінансової відповідальності за порушення у сфері РРО (крім торгівлі підакцизними податками), якщо їх вчинено на визначених наказом Мінреінтеграції тимчасово окупованих територіях або територіях, де ведуться (велися) бойові дії.

Голова комітету зазначив, що це не останні зміни, і робота над законопроєктом ще триває.

Заступник голови комітету Ярослав Железняк уточнив, що кількість поправок до цього законопроєкту вже перевищила 1700, найбільше їх подала фракція “Батьківщина” – майже 50%.

Він також підкреслив, що, з огляду на графік Ради і кількість правок, очікувати ухвалення закону до 1 липня не варто.

Як повідомлялося, законопроєкт №8401 Рада ухвалила в першому читанні напередодні завершення роботи місії МВФ – 29 травня, тоді законопроєкт підтримали 226 народних депутатів.

Законопроєктом пропонується скасувати можливість для ФОП і юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку в розмірі 2% від суми доходу і відновити сплату єдиного податку для І та ІІ груп ФОП.

Він також передбачає відновлення документальних перевірок, однак під час дії воєнного стану вони проводитимуться за наявності безпечного доступу до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження госпдіяльності та/або є об’єктами оподаткування, а також документів та іншої інформації, пов’язаної з обчисленням і сплатою податків, зборів.

Цей законопроєкт є одним із 19 структурних маяків чотирирічної програми розширеного фінансування EFF для України на $15,6 млрд, яку рада директорів МВФ затвердила 31 березня. Термін його виконання – ухвалення закону – у програмі встановлено до кінця червня.

Плановий графік програми передбачає виділення Україні після першого траншу трьох траншів по SDR664 млн ($893 млн) у середині червня і жовтня цього року та наприкінці лютого наступного року за результатами першого, другого і третього перегляду, коли оцінюють виконання зобов’язань терміном на кінець квітня, червня і грудня цього року відповідно.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢