Конгрес США розробив проєкт закону про передачу конфіскованих активів РФ Україні

Економіка Новини
Конгрес США розробив проєкт закону про передачу конфіскованих активів РФ Україні

Двопартійна група членів Конгресу США представила проєкт закону «Про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців» (REPO), який передбачає виділення додаткової допомоги Україні за рахунок конфіскованих російських активів.
Про це йдеться в офіційному повідомленні, оприлюдненому в четвер на сайті Комітету з питань міжнародних відносин Сенату США, передає Укрінформ.

«Через понад рік від початку повномасштабної війни РФ проти України по всьому світу залишаються замороженими російські державні активи на суму понад $300 мільярдів. З огляду на жорстокість Росії та її воєнні злочини проти українського народу, буде правильно, щоб кошти уряду РФ у Сполучених Штатах були конфісковані та перепрофільовані на те, аби допомогти Україні відновитися», – наголосив у цьому зв’язку один з авторів законопроєкту сенатор-республіканець Джим Ріш.

Його колега від Демократичної партії, який також виступив автором документа, сенатор Шелдон Вайтхаус, зі свого боку підкреслив, що на відновлення України підуть сотні мільярдів доларів.

«Двопартійний законопроєкт REPO гарантує, що Сполучені Штати – як опора трансатлантичного альянсу – можуть взяти на себе провідну роль у досягненні цієї мети», – наголосив законодавець.

Проєкт закону передбачає надання президенту США повноважень конфіскувати російські суверенні активи, заморожені в США, та передати їх на відбудову України. Він також забороняє передачу коштів російським організаціям, які перебувають під санкціями. Крім того, документ доручає президенту співпрацювати із союзниками й партнерами для створення міжнародного компенсаційного механізму з метою передачі Україні конфіскованих активів РФ.

Законопроєкт також забезпечує Держдепартамент США додатковими ресурсами для роботи з партнерами за кордоном для конфіскації додаткових суверенних активів РФ в інших країнах.

«Проєкт закону гарантує, що Путін, а не платники податків у США, сплачуватиме рахунки за шкоду, завдану неспровокованим вторгненням Росії в Україну», – підкреслюється в документі.

Законопроєкт представили у четвер у Сенаті США Джим Ріш і Шелдон Вайтхаус, у Палаті представників – конгресмени Майкл Маккол, Марсі Каптур, Джо Вілсон, Стів Коен, Томас Кін, Майк Квігліі Браян Фіцпатрік.

Новини

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

ВСІ НОВИНИ ⇢