РусАл збудує новий завод за 4,78 млрд, який замінить Миколаївський глиноземний заводу

Економіка Металургія Новини
РусАл збудує новий завод за 4,78 млрд, який замінить Миколаївський глиноземний заводу

Найбільший російський виробник алюмінію “РусАл” планує побудувати в Ленінградській області глиноземний завод і глибоководний порт за 400 млрд рублів ($4,78 млрд за поточним курсом). Відповідну угоду з регіональною владою оголосили під час Петербурзького економічного форуму, пише російський “Комерсант”.

Загальна потужність заводу становитиме 4,8 млн. тонн. Першу чергу заводу потужністю до 2,4 млн тонн на рік планують ввести в експлуатацію до кінця 2028 року, другу чергу з аналогічною потужністю — до 2032 року.

Для роботи глиноземного заводу буде збудовано глибоководний порт, який забезпечить імпортувати морем із Гвінеї боксити, які є сировиною для виробництва глинозему. Крім того, в регіоні розташовані Бокситогорський та Пікалевський глиноземні заводи компанії.

У Росії її немає великих родовищ бокситів, є сировиною для глинозему. Тому низка підприємств “Русалу”, які видобувають боксити і виробляють глинозем, перебувають за кордоном.

Раніше РусАл виробляв 63% глинозему на своїх іноземних активах, найбільшим з яких був Миколаївський глиноземний завод в Україні.

Як повідомлялося, у лютому 2023 року Вищий антикорупційний суд (ВАКС) ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Олега Дерипаскі в Україні, у тому числі “Миколаївський глиноземний завод”, який забезпечував 20% провадження глинозему компанії.

“Русал” також втратив канал постачання глинозему з Австралії. Ця країна в березні оголосила заборону на експорт до РФ глинозему та алюмінієвих руд. В Австралії “Русал” володів часткою 20% у підприємстві Queensland Alumina, де основним акціонером є Rio Tinto. “РУСАЛ” у звітності за 2021 рік відображав виробництво глинозему на цьому активі в 742 тис. тонн (9% від загального виробництва компанії).

В результаті Росія розпочала закупівлю глинозему з Китаю, Індії та Казахстану. Проте проблеми із постачанням та зростанням цін призвели до збільшення витрат “РусАлу” на придбання глинозему у 2022 році в 2,5 рази — до $1,8 млрд. У результаті цього собівартість тонни алюмінію зросла на 31,8% — до $2325.

За рахунок будівництва нового глиноземного заводу компанія розраховує забезпечити до 60% своєї потреби у цій сировині та знизити її собівартість. Остаточну вартість проекту буде визначено після затвердження проектно-кошторисної документації.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢