Fitch знизило прогноз щодо цін на газ у Європі

Економіка Новини
Fitch знизило прогноз щодо цін на газ у Європі

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings значно знизило свої прогнози цін на газ у Європі на 2023 і 2024 роки. Згідно з прес-релізом, спотові ціни на газ за індексом TTF знизяться до $12 й $10 за 1 тис. куб. футів ($423,6 і $353 за 1 тис. куб. м).

Fitch Ratings пояснює такий прогноз «збільшенням світових постачань СПГ у середньостроковій перспективі», «високим рівнем запасу СПГ у сховищах», а також нарощуванням інфраструктури СПГ у Європі. Прогнози агентства на 2025 і 2026 роки збереглися на рівнях $10 і $5 за 1 тис. куб. футів (у перерахунку $176,5 за 1 тис. куб. м через три роки).

За оцінкою агентства, на цю мить співпраця європейських країн «поступово покращується» й «допоможе знизити ціни до нормалізованого сталого рівня».

За даними Міжконтинентальної біржі, під час торгів 15 червня вартість контрактів на постачання газу в липні на хабі TTF у Нідерландах зросла майже на 30%. За оцінкою Bloomberg, енергетична безпека Європи «досі вразлива навіть після накопичення незвичайно великих запасів газу в рамках підготовки до наступної зими». Газ здорожчав до максимуму від початку квітня, за червень ціна підвищилася на 70%.

Ціни знижувалися з кінця 2022 року, потім у травні нинішнього року ціни вперше за останні кілька років не опустилися нижче за $300 за 1 тис. куб. м. Рекордного рівня було досягнуто в перші дні минулої весни — $3 892 за 1 тис. куб. м.

Fitch Ratings знизило прогноз для цін на газ для Henry Hub – великого хаба у США. На 2023 і 2024 роки очікувану вартість газу на цьому майданчику знижено з $3,5 до $3 за тисячу кубічних футів. Агентство пояснює це «стійким видобутком газу в США», що перевищує споживання. Ще одна причина – повільне скорочення кількості бурових установок.

Прогноз вартості нафти марки Brent на 2023  рік також знизився. Цього року ціна становитиме $80 за барель проти $85 у попередньому прогнозі. Прогноз на 2024 рік зберігся на рівні $75 за барель.

Новини

7 Травня 2024

НБУ посилить контроль за поверненням експортерами валютного виторгу в Україну

Експорт бензину залізничним транспортом рф скоротила на третину

S&P підвищило довгострокові рейтинги Туреччини

EUROFER прогнозує падіння виробництва труб у ЄС у 2024 році

Каметсталь з початку року відвантажила 160 тис тонн прокату

Через обстріли енергетики у шахт можуть виникнути проблеми зі збутом вугілля – експерт

Експорт нафтопродуктів з росії впав до мінімуму за два роки

Промисловість ЄС має перейти на військові рейки, щоби підтримати Київ – єврокомісар

ОАЕ та Оман домовились про проєкт з відновлюваної енергетики вартістю $32 млрд

ДТЕК орендувала землю під будівництво Полтавської ВЕС

США ведуть переговори з G7 про допомогу Україні на $50 млрд 

ЄС почав роботу над відкриттям Офісу оборонних інновацій в Україні 

Влітку тариф на електрику зросте до 3,50 грн/кВт – експерт

Росіянам для запуску ЗАЕС не вистачить води в охолоджувачах – Галущенко

Україна з початку війни отримала від Німеччини 1,6 млрд євро 

Цього року Укрзалізниця експортувала 12,5 млн тонн руди

ВСІ НОВИНИ ⇢