ФРУ пропонує НКРЕКП обмежити зростання граничних цін на електроенергію

Економіка Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини ТЕК Транспорт
ФРУ пропонує НКРЕКП обмежити зростання граничних цін на електроенергію

Зменшити заплановане зростання цін на електроенергію на ринку, щоб уникнути скорочення виробництва в промисловості, пропонує Федерація роботодавців України (ФРУ), звернувшись з такою ініціативою до Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), а також Кабінет міністрів.

У зв’язку з публікацією проекту постанови щодо встановлення граничних цін на ринку “на добу наперед” (РДН), внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку та у продовження публічних обговорень ФРУ звернулася з листом до НКРЕКП, копії направлені  міністру енергетики та першому віце-прем’єр-міністру України , пише Інтерфакс-Україна.

“Згідно з опублікованим на сайті НКРЕКП проектом, граничні ціни на е/е на РДН зростатимуть: у години мінімального навантаження з 2000 до 2707 грн/МВт-год, у години максимального навантаження з 4000 до 5413 грн/МВт-ч. Таке рішення призведе до значного зростання ціни е/е з 2845 до 3851 грн/МВт-год (+35%), у такому разі витрати українських підприємств зростуть більш ніж на 69 млрд грн Такий додатковий фінансовий тягар на бізнес під час війни може призвести до катастрофічних наслідків національної економіки”, – констатується в листі ФРУ, копію якого має агентство “Інтерфакс-Україна”.

У листі наголошується, що наслідком зростання граничних цін на е/е стане катастрофічне падіння виробництва (в т.ч. стратегічно важливих для оборонного сектору), значне зниження податкових надходжень (в умовах дефіцитного бюджету), падіння валютних надходжень (в умовах девальвації національної валюти), масові скорочення працівників (з наступними соціально-економічними наслідками).

При цьому констатується, що через російську агресію знищується інфраструктура, логістичні вузли, обладнання та цілі виробничі комплекси українських підприємств. У таких складних умовах стабільність роботи промисловості дуже важлива в контексті поточного забезпечення Збройних сил України та інших військових формувань, допомоги населенню та подальших планів відновлення руйнувань, які зазнала Україна, зазначила ФРУ.

На тлі війни та гострого дефіциту енергоресурсів будь-які додаткові фактори призводять до подальшого зростання сукупної вартості електроенергії, впливають на конкурентоспроможність продукції української промисловості як у межах країни, так і за кордоном, зазначено у повідомленні.

ФРУ пропонує НКРЕКП обмежити зростання граничних цін на е/е на РДН у межах 2200 грн/МВт-год у години мінімального навантаження та 4400 грн/МВт-год – у години максимального.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢