В найближчі роки видобуток залізної руди зросте

Економіка Металургія Новини
В найближчі роки видобуток залізної руди зросте

Аналітична агенція Benchmark Mineral Intelligence (BMI) прогнозує помітне збільшення обсягів видобутку залізної руди в найближчі роки. Як уточнює агентство, ціни на неї знову зростають після восьми років стагнації, що сприяє пожвавленню на ринку.

За розрахунками BMI, обсяги видобутку руди у світі, в середньому, збільшуватимуться у 2023-2027 роках. на 2,3% на рік. Гірничодобувні компанії, за її прогнозами, поставлять на ринок у 2027 р. на 372,8 млн. т руди більше, ніж у 2022 р. Однак після цього знову почнеться зниження приблизно на 0,1% на рік у 2027-2032 рр.

Австралія та Бразилія збережуть лідируючі позиції на світовому ринку ЗРС. BMI відзначає «агресивне» завоювання міжнародного ринку бразильською корпорацією Vale та інвестиції австралійських гігантів BHP, Rio Tinto та Fortesque у власні потужності.

Зростання обсягів видобутку вже відзначається на рудниках Iron Bridge та Gudai Darri, якими володіють Fortesque та Rio Tinto відповідно. Втім, BMI дає досить обережний прогноз щодо збільшення виробництва австралійськими компаніями. За даними агентства, в Австралії у 2023-2027 роках. слід очікувати зростання виробництва руди, загалом, лише на 0,2% на рік.

Аналітики пов’язують таке помітне зниження темпів із невеликою порівняно з попередніми роками кількістю нових родовищ, які будуть введені в експлуатацію в Австралії. При цьому собівартість австралійської руди залишається найнижчою у світі, а її запаси найоб’ємнішими.

BMI передбачає, що австралійські корпорації досягнуть максимального сукупного обсягу видобутку руди (майже 1 млрд. т на рік) до 2025 р., після чого цей показник на якийсь час перестане зростати. У 2027 р. він може виявитися на 5,1 млн. т нижчим, ніж у 2023 р. Цей фактор стимулює зростання цін на міжнародному ринку.

Для Бразилії BMI передбачає збільшення обсягів видобутку, в середньому, на 3,4% у 2023-2027 рр., від 456,1 млн. т до 482,9 млн. т. Після цього в наступні п’ять років зростання може трохи скоротитися, 1,2% на рік у 2027-2032 pp. Різке зростання буде пов’язане із запуском проекту N3 у 2024 р. та розширенням видобутку на рудниках S11D та Gelado.

Видобуток «сирої» руди в Китаї також збільшиться до 2025 р. приблизно до 1,07 млрд. т, після чого піде на спад. Зростання буде пов’язане із прагненням Китаю послабити залежність від імпорту залізняку з Австралії.

Крім того, у грудні 2021 р. китайська влада затвердила план зі збільшення обсягів її видобутку на 30% протягом наступних п’яти років.

Багато в чому з цих причин китайські залізорудні компанії, як вважає BMI, найближчим часом не скорочуватимуть виробництво, незважаючи на його високу собівартість за досить низьких цін та зниженого попиту на сталь у Китаї.

Судячи з усього, аналітики BMI вважають, що жоден із великих залізорудних проектів в Африці не буде завершено до 2027 року.

Новини

27 Вересня 2024

Американська донька Liberty Steel скорочує виробництво до кінця жовтня

Польське ЕКА вперше застрахувало виробничий комплекс в Україні

В ВР не виключають можливості підвищення ПДВ у майбутньому

Франція і Німеччина проти плану Єврокомісії щодо кредиту для України на 35 млрд  

За період великої війни кількість індустриальних парків зросла понад удвічі

Інтерпайп залишається великим експортером продукції із високою доданою вартістю

Європейська організація морських портів закликала звільнити від податків берегові джерела живлення

Мексика продовжила дію мита на українські безшовні труби

Система тарифоутворення Укрзалізниці давно застаріла і потребує перегляду

Канада та ЄС домовилися допомагати розвивати вуглецеве ціноутворення у світі

Український уряд має розпочати переговори з ЄС щодо відтермінування CBAM

В Україні оголошено перший аукціон із розподілу квоти підтримки зеленої енергетики

ЄС збільшив імпорт заліза прямого відновлення на 4,8%

ArcelorMittal зупинив проєкт розширення бразильського заводу через зростання імпорту сталі

Ціни на залізну руду перевищили позначку в 100 дол/тонну

Жінки врятують світ: Україна запускає програму навчання жінок на операторок екскаватора 

ВСІ НОВИНИ ⇢