CBAM не надає оптимізму європейським виробникам алюмінію

Металургія Новини
CBAM не надає оптимізму європейським виробникам алюмінію

Учасники ринку алюмінію занепокоєні тим, що механізм вуглецевого коригування кордонів ЄС (CBAM) призведе до збільшення витрат для покупців без успішного вирішення проблеми викидів вуглецю, повідомляє Argus.

Вони вважають, що це також ще більше знизить конкурентоспроможність Європи в той час, коли імпорт зростає як в абсолютному вираженні, так і як частка європейського споживання. CBAM, про яку було оголошено в квітні, вступає в перехідну фазу на початку жовтня, перш ніж набуде повної чинності в січні 2026 року.

CBAM має на меті забезпечити, щоб ціна вуглецю на імпортовані матеріали була еквівалентною ціні вуглецю на внутрішнє європейське виробництво, щоб зростаючий імпорт низки промислових товарів, на які поширюється дія механізму, не підривав кліматичні цілі блоку. Він замінить систему торгівлі викидами ЄС (СТВ) – наріжний камінь кліматичної політики ЄС з 2005 року – для всіх охоплених товарів, а вартість сертифікатів CBAM буде прирівняна до середньотижневої аукціонної ціни на сертифікати СТВ.

Імпортери будуть зобов’язані декларувати вуглецевий слід придбаних матеріалів, а також придбати та здати відповідну кількість сертифікатів CBAM. “Зелені” постачальники або імпортери, які можуть довести, що ціна квот на викиди вуглецю вже була сплачена до в’їзду в Європу, зможуть вирахувати відповідну суму.

СТВ – це система торгівлі квотами, яку критикують за те, що вона стримує інвестиції в нові “зелені” технології як на внутрішньому, так і на міжнародному рівнях. ЄС сподівається, що CBAM матиме протилежний ефект.

Але з моменту оголошення CBAM аналітики алюмінієвого ринку застерігають, що інформацію про вуглецевий слід, яку вимагає CBAM, буде важко отримати для деяких покупців, особливо тих, хто не купує безпосередньо у виробників, і що багатьом джерелам сировини замість цієї інформації просто призначатиметься плата за викиди за замовчуванням за стандартом CBAM.

Це збільшить витрати, але не надасть жодних даних для ЄС, який розглядає перехідний період CBAM між жовтнем цього року і січнем 2026 року як випробувальний період, протягом якого блок удосконалить свою методологію перед тим, як перейти до остаточної фази CBAM.

Існують також побоювання, що міжнародні постачальники вже шукають способи обійти CBAM і продовжувати продавати в Європу без сплати витрат. Одним із способів є збільшення використання металобрухту. Якщо алюміній використовується всередині країни для виготовлення продукту, а відходи переплавляються у злитки для експорту в Європу, вони вважатимуться переробленим матеріалом і більше не підпадатимуть під дію CBAM, незважаючи на високі витрати на викиди вуглецю під час їхнього первинного виробництва.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢