Український ринок праці зростає четвертий місяць поспіль

Економіка Новини
Український ринок праці зростає четвертий місяць поспіль

Ринок праці продовжує зростати четвертий місяць поспіль: кількість вакансій у червні збільшилася на 4% проти травня і сягнула майже 94 тис., проте динаміка зростання трохи сповільнилася, такі результати регулярного дослідження ринку праці оприлюднила компанія Work.ua, повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

“Дещо знизилися темпи зростання та зменшилася кількість шукачів роботи. Проте зросли зарплати, що є закономірною реакцією роботодавців на конкуренцію за кандидатів. Загалом ринок праці продовжує відновлюватися”, – йдеться в документі.

Згідно з ним, меншу динаміку зростання в червні порівняно з попередніми місяцями (травень +9%, квітень +14%, березень +11%) можна пояснити настанням низького бізнес-сезону.

Зазначається, що Київська область стала лідером за кількістю вакансій і вперше перетнула позначку в 30,1 тис., що становить майже третину від загальної кількості. Друге місце посідає Львівська область – 9 тис. вакансій або 10% від усіх пропозицій, третє – Дніпропетровська (8,9 тис.), четверте – Одеська (майже 6,9 тис.). Замикає п’ятірку Харківська область – 3,4 тис. пропозицій роботи.

Харківська область також увійшла до п’ятірки областей із найбільшим приростом вакансій (+10%) разом з Івано-Франківською (+10%, до 3,1 тис.), Запорізькою (+9%, до 1,7 тис.), Одеською (+7%) і Волинською областями (+6%, до 1,9 тис.).

Фахівці наголосили, що в червні роботи побільшало і в Херсонській області: приріст вакансій за місяць становив 12%, але пропозицій там усе ще мало – лише 156.

Що стосується найзатребуваніших посад, до п’ятірки традиційно увійшли продавець-консультант (8,2 тис. вакансій), менеджер із продажу (6,4 тис.), водій (3,3 тис.), кухар (3,5 тис.) і бухгалтер (3,2 тис.).

Найбільше зростання в червні показала вакансія вчителя початкових класів (+44%, до 187 вакансій).

“Переважно приватні школи та дитячі садки шукають персонал для підготовки дітей до школи в період літніх канікул”, – вважають у Work.ua.

Згідно з даними системи управління найму (СУН) Work.ua, кількість претендентів, які створили та оновили резюме в червні, зменшилася порівняно з попереднім місяцем – на 4%, до 351 тис. Переважна більшість претендентів – жінки (57%). Найбільшу частину, 35% від загальної кількості, становлять кандидати 16-24 років.

Серед претендентів 36% не мають досвіду, 31% мають від мінімального до п’яти років досвіду, 33% мають понад п’ять років досвіду.

Темпи зниження конкуренції претендентів за роботу сповільнилися з 20% у травні до 17% у червні. Високим попитом користуються вакансії диджитал-фахівців, переважно програмістів у сфері ІТ. Наприклад конкуренція претендентів на вакансію Front-end програміста в червні зросла майже наполовину порівняно з травнем. До висококонкурентних вакансій також належать фахівець чату, відеомонтажер, копірайтер, графічний дизайнер.

Низька конкуренція і, відповідно, більші шанси працевлаштуватися за посадами працівників медичної сфери: гастроентеролог, гірудотерапевт, лікар УЗД.

Середня зарплата в Україні за першу половину 2023 року, за даними Work.ua, збільшилася на 13% – з 15 тис. грн до 17 тис. грн.

У регіональному розрізі зарплата зросла в Київській – із 18,2 тис. грн до 18,75 тис. грн, Львівській – із 16 тис. грн до майже 16,78 тис. грн, Одеській – із 16 тис. грн до майже 16,26 тис. грн і Харківській областях із 15 тис. грн до 16 тис. грн.

Найбільші зарплати пропонують медіабаєру – 55 тис. грн, водієві-міжнародникові – 40 тис. грн, ендодонтистові, керівнику будпроєкту, менеджеру з роботи із супермаркетами – 35 тис. грн, бізнес-аналітику – 34 тис. грн, а також рихтувальникові та рієлтору – 32,5 тис. грн.

Найменші зарплати від 7 тис. грн до 10 тис. грн пропонують консьєржу, санітару, прибиральнику, посудомийнику і портьє.

Новини

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

Австрійська влада застерігає Raiffeisen bank від угоди з Дерипаскою – Reuters

У квітні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності

Україна вийшла на довоєнні показники експорту – Свириденко

Samarco, Vale та BHP запропонували сплатити 25 млрд дол штрафу за прорив дамби в 2015 році

Acciaierie d’Italia планує у майбутньому виробляти 6 млн тонн сталі на рік

Сенат США підтримав заборону на імпорт російського урану

Ціна на залізну руду в поточному році перевищить $100/тонна

ВВП у ЄС зріс на 0,3% 

Держбюджет у квітні отримав майже 154 млрд грн податків 

В Yasno жаліються, що кияни не сплачують рахунки за електрику

ВСІ НОВИНИ ⇢