Україні не вистачає 10 млрд дол на швидке відновлення

Економіка Новини
Україні не вистачає 10 млрд дол на швидке відновлення

Потребам швидкого відновлення України, яке оцінюють у $14,1 млрд у 2023 році, наразі відповідають лише $3,87 млрд фінансових зобов’язань партнерів на відновлення країни, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко. Про це повідомляє пресслужба відомства.

На зустрічі зі спеціальним уповноваженим президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном глава Мінфіну наголосив, що якнайшвидше відновлення – ключовий пріоритет, оскільки сприяє створенню безпечних умов життя для українців, а також економічному відновленню країни.

За словами Марченка, залучене фінансування в розмірі $3,87 млрд розподіляється за пріоритетними галузями: енергетична підтримка – $837 млн, гуманітарне розмінування – $169 млн, відновлення пошкодженого житла – $25 млн, допомога приватному сектору – $206 млн, відновлення критичної інфраструктури – $2,6 млрд.

Міністр зазначив, що є деяка невідповідність між проєктами, які хочуть інвестувати партнери, і потребами України, тому наразі українська сторона та міжнародні донори узгоджують перелік проєктів відновлення та наявних ресурсів.

Раніше Марченко вказував, що на першочергове відновлення в держбюджеті-2023 передбачено $3,3 млрд, тоді як решту суми – до $14,1 млрд, за оцінкою Світового банку в рамках RDNA2, Україна розраховує отримати за рахунок міжнародної допомоги.

У квітні на третьому “круглому столі” міністрів на підтримку України в рамках весняних зборів СБ і МВФ у Вашингтоні прем’єр-міністр Денис Шмигаль закликав зібрати необхідну суму ще до кінця першого півріччя.

Як зазначав наприкінці травня глава Мінфіну, міжнародні партнери надали гарантії на суму приблизно $4,3 млрд, а незабезпечені потреби у фінансуванні першочергового відновлення України становлять ще приблизно $6,5 млрд.

Марченко нагадав, що потреби енергосектору в першочерговому відновленні оцінюють у $3,3 млрд, гуманітарного розмінування – $400 млн, відновлення зруйнованого та пошкодженого житла – $1,9 млрд, критичної та соціальної інфраструктури – $5,8 млрд, а також $2,8 млрд потрібно для підтримки приватного сектору.

Новини

26 Квітня 2024

ЄС закликають до більш активних дій щодо припинення імпорту російської сталі та ЗРС

Експорт сталевого брухту з Японії знизився на 4,6%

JSW очікує видобуток вугілля у 2024 році на рівні 13,5 млн тонн

Запоріжсталь має намір підвищити якість металопродукції

Уряд зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня

Індія дозволила російським компаніям страхувати танкери з нафтою, щоб обійти санкції 

Низька інфляція під час війни може нашкодити – економіст

Посудомоечная машина: мифы и реальность

Україна може втратити до 2% ВВП через обстріли енергетичної інфраструктури

Світове виробництво DRI у січні-березні збільшилось на 7,4%

З початку року машинобудівники ДТЕК виготовили п’ять вугільних комбайнів

Vale за результатами I кварталу скоротила чистий прибуток майже на 13%

Tata Steel відхилила план профспілок щодо збереження доменної печі

Японія інвестує у розвиток чилійських мідних шахт

У енергосистемі зберігається дефіцит – обмежено споживання криворізької промисловості

72% роботодавців в Україні нарікають на дефіцит кадрів

ВСІ НОВИНИ ⇢