Уряд Угорщини на конкурсі щодо Dunaferr відкрито підіграв Liberty Steel

Економіка Металургія Новини
Уряд Угорщини на конкурсі щодо Dunaferr відкрито підіграв Liberty Steel

Тендер із продажу металургійного заводу Dunaferr в Угорщині був непрозорим, проводився у дуже стислі терміни та запам’ятався обмеженістю інформації для учасників, йдеться у заяві Метінвесту, яка розглядала можливість придбання підприємства.

Українську компанію, яка подала заявку на участь у тендері, не допустили до нього у зв’язку з тим, що відповідне міністерство не надало ліквідатору висновку, що Група успішно пройшла процедуру National Security Screening, пише прес-служба Метінвесту.

«Не зважаючи на наші неодноразові звернення, висновку про те, що ми не пройшли таку процедуру, та причини непроходження (угорський – ред.) уряд Метінвесту не надав», – зазначила компанія.

У своїй заяві група також звернула увагу на підсумкову вартість комбінату Dunaferr. Після оголошення тендеру та визначення гарантійного внеску, зважаючи на його розмір, очікувана вартість заводу мала становити 200 мільйонів євро, зазначив Метінвест. «Але після виключення з тендеру Метінвесту уряд Угорщини виставив ціну близько 50 мільйонів євро», – додали в компанії.

Переможцем тендеру, до якого допустили лише дві компанії, став Liberty Steel із пропозицією у 55 мільйонів євро за інтегрований металургійний завод потужністю понад 1,5 млн тонн металопрокату на рік. При цьому уряд Угорщини передав завод в управління Liberty Steel ще взимку, без проведення публічних тендерів.

«Враховуючи ці фактори, можна припустити, що тендер із самого початку був розроблений угорським урядом як механізм узаконення передачі заводу за неринковою вартістю конкретному покупцю — Liberty Steel. На наше переконання, зважаючи на невідповідність проведеного аукціону критеріям прозорості, антимонопольним органам ЄС варто звернути увагу на дії уряду Угорщини під час проведення конкурсу щодо комбінату й винести своє рішення», – резюмували в Метінвесті. 

Для української компанії участь у тендері на придбання Dunaferr була насамперед можливістю завантажити українські ГЗК групи в Кривому Розі, які частково перебувають у простої через блокування портів російським агресором та втрату контролю над маріупольскими активами.

“Тому Метінвест був справді зацікавлений в угорському меткомбінаті, бо це робота для тисяч українців, податки для бюджету та валютні надходження до України”, – підкресили у пресслужбі.

Нагадаємо, у липні 2023 року Liberty Steel виграла тендер на придбання угорського виробника сталі Dunaferr. Компанія стала переможцем через свою дочірню компанію Liberty Steel Central Europe Kft, запропонувавши 55 млн євро (60,5 млн доларів США).

У червні 2023 року були виключені тендерні заявки від інших учасників, у тому числі «Метінвеста», швейцарської Trasteel Trading Holdind і та угорської Trinec Property.

Таким чином конкурентами за придбання меткомбінату залишились британська Liberty Steel та приватна компанія Vulcan Steel, зареєстрована на Маврикії.

Dunaferr була ліквідована в грудні минулого року після того, як угорський уряд вніс зміни до Кодексу про банкрутство, щоб дозволити продаж активу.

У січні 2023 року українська сталеливарна та гірничодобувна компанія Метінвест звернулася до уряду Угорщини, заявивши про свою зацікавленість у Dunaferr.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢