Енергетики попереджують українців про важку зиму

Новини ТЕК Теми дня
Енергетики попереджують українців про важку зиму

Цієї зими ситуація в український енергосистемі буде не легше, ніж минулої. Про це заявив Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в інтерв’ю “Форбс“.

“Цієї зими легше не буде. Минулої зими нас рятувала наявність власних запасів обладнання. Якщо нам розбивали трансформатор на одній теплоелектростанції, то ми швидко із законсервованого блока іншої електростанції знімали трансформатор і перевозили на енергоблок, що працює”, – сказав він.

М.Тимченко, підкреслив, що іаких запасів наразі немає і компанія намагається їх сформувати: “Замовляємо трансформатори у виробників та за можливості виготовляємо власне обладнання. Також ми виводимо з консервації енергоблоки та ремонтуємо те, що можливо відремонтувати. Торік ми заходили в зиму з потужністю 6000 МВт. Вийшли з зими із потужність 3700 МВт. Маємо детальний план, що треба зробити, аби у наступну зиму зайти з потужністю 4800 МВт”.

Гендиректор ДТЕК підкреслив, що на цей рік компанії потрібно 3,5 млрд грн на плановий ремонт і приблизно 5 млрд грн на відновлення після масованих обстрілів. “Частину ми покриємо з власних коштів, а частину, я сподіваюся, кредитами за державною програмою 5-7-9. Якщо говорити відверто, донорська допомога сфокусована на державних компаніях. За весь цей час ми отримали $13 млн, що небагато відносно наших потреб”, – зауважив він.

“Ми заявились на 5 млрд грн, детально розписали, куди ці гроші підуть. Також надали Укргазбанку гарантію, що ці гроші видаватимуться під конкретні програми. Це все дуже затягується, проте всім нам потрібно готуватися до опалювального сезону, який буде не простішим за попередній. Ми зробимо все можливе, аби підготуватися до цієї зими. Це наш головний пріоритет. Якщо нам не дадуть кредит, отже, різатимемо витрати. Наприклад, скоротимо інвестиції у видобуток вугілля. Це не вплине на цю зиму, але підготовка до зими 2024–2025 буде ще складнішою””, – резюмував М.Тимченко.

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢