У ФДМ сподіваються підвищити приватизаційну привабливість ОГКХ за рахунок розширення ресурсної бази

Металургія Новини
У ФДМ сподіваються підвищити приватизаційну привабливість ОГКХ за рахунок розширення ресурсної бази

ПрАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК), в управління якого передано Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська обл.) та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська обл.), підвищить свою привабливість на приватизаційному конкурсі за рахунок розширення ресурсної бази.

Як повідомив заступник голови Фонду державного майна (ФДМ) Олександр Федоришин на пресконференції у вівторок, перед менеджментом ОГХК постає питання розширення ресурсної бази, оскільки на це насамперед звертає увагу інвестор, пише “Інтерфакс-Україна“.

“Ми намагаємося в цьому питанні допомагати менеджменту ОГХК”, – сказав Федоришин.

За його словами, тривають судові процеси щодо повернення деяких титанових родовищ, відкликання ліцензій у інших компаній. Однак перерозподіл родовищ і отримання дозволів є складним процесом: “Щойно цей момент настане, ви про це дізнаєтеся”.

Водночас він констатував, що Фонд орієнтується на судові рішення. У цьому контексті суд нещодавно ухвалив рішення щодо Селищанської ділянки титанового родовища, що дає змогу ОГХК закріпити її за собою.

Водночас заступник голови ФДМ зазначив, що компанії, які є конкурентами в титановій сфері або володіли раніше ліцензіями на розробку родовищ чи контроль над ними, хочуть повернути ці ділянки. Тому вони опротестовують судові рішення або тендери на придбання ділянок під розробку, що ускладнює розширення ресурсної бази ОГХК.

“Антимонопольний комітет розуміє ситуацію, що підприємство йде на приватизацію”, – зазначив Федоришин.

Він пояснив, що Фонд проводить низку аудитів на всіх об’єктах приватизації, зокрема, на ОГХК, що має дві філії. При цьому ресурсна база Іршанської філії – Іршанське родовище – розраховане на розробку ще на 50 років, поруч розташоване інше родовище, на розробку якого в іншої компанії відкликано ліцензії, і там ОГХК може також бути власником цього родовища.

На ВГМК є родовище, яке краще за своїм контентом, має якіснішу сировину, проте воно давно розробляється і ресурс родовища там вичерпується. “Зараз вирішується питання про збільшення ресурсної бази родовищ”, – сказав представник ФДМ.

Він також повідомив, що ТОВ “Запорізький титаномагнієвий комбінат” (ЗТМК) наразі простоює, на ньому потрібно провести інвентаризацію перед тим, як виставляти на приватизацію. За його словами, більше половини обладнання та матеріалів, які були передані державою до ТОВ у 2013-2014 роках, не може бути повернуто – “майно або реалізовано, або списано, або втрачено”. Тому створено Міжвідомчу робочу групу, яка напрацювала певний алгоритм дій.

“Вживаються заходи із повернення цього підприємства в управління ФДМ. У третьому-четвертому кварталі сподіваємося поставити крапку в питанні”, – повідомив Федоришин, додавши, що також “Сумихімпром” буде повернуто юридично та фактично державі й виставлено на приватизацію – його розглядають як один з об’єктів великої приватизації”.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢