Заводи Фірташа збільшили виробництво міндобрив на 60,9%

Економіка Новини
Заводи Фірташа збільшили виробництво міндобрив на 60,9%

Заводи азотного холдингу Ostchem, що об’єднує підприємства азотного бізнесу Group DF, у першому півріччі 2023 року виробили 959,7 тис. тонн мінеральних добрив, що на 60,9% більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було вироблено 596,3 тис. тонн.

Як ідеться в прес-релізі Group DF у середу, “Рівнеазот” виробив 201,2 тис. тонн, Черкаський “Азот” – 758,6 тис. тонн, зокрема, у травні він досягнув максимального показника з початку війни – 138,6 тис. тонн.

Уточнюється, що структура виробництва в першому півріччі відповідала структурі попиту на азотні добрива з урахуванням цін конкурентів і маржинальності окремих продуктів. Ключовими продуктами стали: аміачна селітра – 398,7 тис. тонн (313,3 тис. тонн за 6 міс. 2022 року); карбамідо-аміачна суміш (КАС) – 277,7 тис. тонн (116,8 тис. тонн); карбамід – 205,9 тис. тонн (76,4 тис. тонн). Водночас обсяг виробництва вапняково-аміачної селітри (ВАС) знизився практично вчетверо – до 17,2 тис. тонн.

“Підприємства Ostchem адаптувалися до роботи в умовах війни. В умовах військових ризиків, логістичних проблем, відключень світла і позапланових зупинок, заводам вдалося пройти періоди пікового навантаження і забезпечити своєчасне відвантаження добрив аграріям чітко відповідно до укладених угод”, – наводяться в повідомленні слова керівника азотного бізнесу Ostchem Сергія Павлючука.

За його словами, наразі основне завдання – підготовка виробничих потужностей до осіннього сезону, і після закінчення ремонтів ключові цехи буде запущено, і навантаження заводів у серпні збільшуватиметься.

Зазначається, що основні чинники, які сприяли проведенню успішного весняного сезону та виконанню виробничого плану, це збільшення попиту з боку фермерів і великих агрохолдингів і збільшення продажів за рахунок пільгових кредитів, прийнятні ціни на газ і зниження відпускних цін на добрива, а також тривала через погодні умови весняна посівна.

“Наші підприємства готові виробити стільки добрив, скільки зможе придбати ринок. Стримує розвиток вітчизняного хімпрому нелегальний імпорт перепакованих російських добрив”, – підкреслив керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

За його словами, російські добрива завозяться на митну територію України з п’яти країн колишнього Радянського Союзу. Зокрема, уточнив Арестархов, з початку цього року в Україну було завезено 382,8 тис. тонн карбаміду, з них 269,5 тис. тонн з Туркменістану, Узбекистану та Азербайджану, тоді як внутрішнє виробництво становило 205,9 тис. тонн.

“За такого обсягу імпорту буде куди важче запуститися таким виробникам карбаміду, як “Дніпроазот” і ОПЗ, які зараз стоять”, – вважає керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF.

У релізі також зазначається, що Ostchem продовжить нарощувати обсяги виробництва продукції в нових секторах хімії. Зокрема, в компанії розраховують на AdBlue – рідкий реагент для дизельних автомобілів, обсяг виробництва якого в першому півріччі склав 4,2 тис. тонн.

Крім того, обсяг виробництва вуглекислого газу в першому півріччі 2023 року склав 10,1 тис. тонн, водночас протягом цього періоду Черкаський “Азот” щомісяця нарощував обсяг виробленої продукції, а Ostchem почав розвивати логістичну інфраструктуру для забезпечення стабільного постачання промислових газів як в Україні, так і в Європі.

Group DF консолідує активи Дмитра Фірташа в газорозподільній, хімічній, титановій і портовій галузях, а також у сфері сільського господарства та медіа.

Ostchem – азотний холдинг Group DF, що об’єднує найбільших виробників мінеральних добрив в Україні. До нього входить “Рівнеазот”, Черкаський “Азот”, а також Сєвєродонецький “Азот” і “Стирол”, які не працюють і перебувають на окупованих територіях.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢