МК Запоріжсталь переконаний, що його метал підходить для тризубу на Батьківщини-матері

Металообробка Металургія Новини
МК Запоріжсталь переконаний, що його метал підходить для тризубу на Батьківщини-матері

Металургійний комбінат “Запоріжсталь”  впевнений, що його сталь підходить для виробництва тризубу на щиті монументальної скульптури “Батьківщина-мати”. Про це йдеться в повідомленні підприємства.

“Ми впевнені, що сталь виготовлена на “Запоріжсталі”, підходить для виробництва тризуба. Комбінат не згоден з висновками Міністерства культури та інформаційної політики і наведеного акту дефектовки. Вважаємо висунуті претензії упередженими та безпідставними і будемо захищати честь українського виробника і української сталі. Розуміючи всю важливість проекту, ми продовжимо виконувати усі взяті на себе зобов’язання у якості партнера виготовлення нового тризуба. “Запоріжсталь” на запит Міністерства культури та інформаційної політики безкоштовно надав всю сталь для виготовлення герба та сплатив за розробку проєкту заміни радянського символу”, – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням,  Мінкультури та та генеральний підрядник проєкту ТОВ “Основа” визначили два типу металу для виготовлення тризубу: нержавіюча сталь “Запоріжсталі” завтовшки 1,7 мм та сталь закордонного виробництва завтовшки 1,5 мм.

При цьому ключовими вимогами підрядника проєкту до виробника української сталі була повна відповідність металу марці сталі AISI 321: товщина нержавіючого прокату 1,7 мм та повна відповідність металу марці сталі 12Х18Н10Т, яку використовували для зведення монументу у 1981 році.

Зливок відповідної марки сталі було прокатано до проєктної, погодженої з підрядником товщини у 1,7 мм на виробничих потужностях “Запоріжсталі”.

При цьому згідно вимог генпідрядника, прокат комбінату не проходив додаткову обробку поверхні металу, оскільки ці роботи підрядчик зобов’язався виконати самостійно на власному обладнанні.

Зазначається, що перша партія сталі, виготовлена згідно вимог генпідрядника, була передана 29 червня на безоплатній основі, з дотриманням досягнутих домовленостей у рамках державно-приватного партнерства.

“Будь-які незначні відхилення товщини у партії прокату, поставленій підряднику, є нормативними та залишаються у межах допустимої похибки, про що підрядник був попереджений заздалегідь. Готові провести незалежну експертизу щодо якості сталі з “Запоріжсталі”. При вхідному контролі з боку підрядника до “Запоріжсталі” не було озвучено чи передано жодних актів дефектовки, претензій чи інших документів, які б засвідчували невідповідність нержавіючого прокату встановленим нормам якості, механічним або хімічним параметрам. Про начебто виявлені невідповідності прокату та неможливість його використання у проєкті реконструкції монументу “Батьківщина-мати” підприємство-виробник української сталі дізналися із заяви Мінкульту від 25 липня”, – зазначається в повідомленні.

Як повідомлялось, 25 липня Мінкультури заявило, що тризуб на щиті “Батьківщини-матері” виготовлять з європейського металу, оскільки сталь, надана металургійним комбінатом “Запоріжсталь”, не відповідає технічним вимогам. 

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢