Російський Русал фінансує найманців на війні з Україною

Економіка Новини
Російський Русал фінансує найманців на війні з Україною

Російська алюмінієва компанія “Русал” фінансує найманців, які приймають участь у російсько-українській війні. Про це йдеться у розслідуванні видання “Важливі історії“.

Видання з’ясувало, що вояки добровольчого батальйону “Сокіл”, який є частиною російських військових сил (входить до 108-го десантно-штурмового полку) отримують доплату від спонсора у розмірі 100 тисяч рублів на місяць.

“Ми спочатку працюємо [в нашій компанії] за день до укладення контракту [з Міноборони], а потім укладаємо трудовий договір, і у нас з’являється основа для виплати премії своєму співробітнику, який відправився на СВО. Така схема”, — розповів рекрутер, який представився Віктором Федоровичем (журналіст видання представився йому рекрутом). Що це за спонсор, від якого, як їдуть доплати Віктор Федорович не говорить.

Але телефонні номери, які “Сокіл” у своєму телеграмі вказує для бажаючих записатися на війну, належать компанії “Русал менеджмент”. Це 100%-я дочка “Русалу” — однієї з найбільших компаній Росії, головним власником якої є Олег Дерипаска. “Русал менеджмент”, на телефони якого йдуть дзвінки від добровольців, управляє “Русалом” (можна сказати, є її генеральним директором). На неї же записаний номер, який Віктор Федорович дав рекруту “Важливих історій” для вирішення питань з подальшого працевлаштування.

Один з найманців на ім’я Ігор Сергієнко з жовтня 2022 року — а саме тоді, за його словами, він вступив у “Сокіл” — працює в приватному охоронному підприємстві “Руслан”. У банківській виписці найманця, з якою ознайомилось видання, прямо вказується, що компанія утримає найманців: “Виплата грошових коштів особі що проходить військову службу за контрактом” — така мета платежу стоїть проти низці імен, включаючи Сергієнка.

ПОП “Руслан” міцно пов’язаний з Дерипаскою — в минулому році дві афілійовані з бізнесменом компанії були його єдиними клієнтами, від яких він отримав близько 90 млн рублів.

Пролистуючі чати “Сокіла”, видання знайшло ще як мінімум двох найманців, які працевлаштовані у Дерипаски. Один — Олексій Купрієв, позивний Капа, в телеграмі виступає як командир батальону “Сокіл-2”. Капа воює з 2014 року, є відео, де він про це розповідає. Другий — Владислав Оленич. Купрієв і Оленич працюють в краснодарській компанії “Аеротермінал”, яка займається будівництвом і ремонтом аеропортів в Краснодарі, Анапі і Красноярську. 70% компанії належить заснованій Дерипаскою компанії “Аеродинаміка” (до введення санкцій проти бізнесмена вона називалася “Базел Аеро”). “Аеродинаміка” керує аеропортами в Сочі, Краснодарі та Анапі.

Сам Дерипаска знаходиться під санкціями. Але “Русал”, чиї менеджери зараз рекрутують найманців на війну з Україною, від санкцій звільнили після того, як Дерипаска знизив свій частку в компанії нижче контрольної. У липні Європейська асоціація алюмінієвої промисловості European Aluminium у своєму меморандумі відзначила, що слід відмовитися від введення санкцій проти “Русала”, так як він сильно інтегрований у світову економіку.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢