Кабмін затвердив порядок розроблення стратегії регіонального розвитку до 2027 року

Економіка Новини Транспорт
Кабмін затвердив порядок розроблення стратегії регіонального розвитку до 2027 року

Кабінет міністрів за ініціативи Мінвідновлення на своєму засіданні затвердив порядок розроблення Державної стратегії регіонального розвитку України на 2021-2027 роки та Плану заходів з її реалізації, а також їх моніторингу. Про це повідомила прес-служба Мінвідновлення.

Затверджений порядок дозволить розпочати роботу над актуалізацією чинної Державної стратегії регіонального розвитку з врахуванням нових викликів та можливостей. Йдеться про повномасштабну війну рф проти України та її вплив на територіальні громади та регіони, а також можливості у зв’язку з набуттям Україною статусу кандидата на членство в ЄС та початком переговорів про вступ України до ЄС.

Державна стратегія регіонального розвитку особливо важлива в умовах, коли збройна агресія та тимчасова окупація частини території поглибили розрив у розвитку регіонів та спричинили руйнування інфраструктури. У таких умовах стратегічне планування з використанням територіально орієнтованого та безпекового підходів є ключовими для відновлення та подальшого розвитку.

Екоцид, масштабні мінування територій, руйнування інфраструктури, блокування логістичних шляхів, втрати людського капіталу. Останні півтора року Україна стикається з найбільшими у своїй історії викликами. Це означає, що довоєнні підходи до політик на державному та регіональному рівні застаріли. До актуалізації Державної стратегії регіонального розвитку ми залучаємо максимально широке коло експертів, працюючи у семи основних напрямах: людський капітал, інфраструктура, економіка, інституції, захист довкілля, безпека та електронне урядування», – зазначила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

На сьогодні про бажання долучитися до обговорення стратегії вже оголосило понад 180 українських та міжнародних експертів. Як зауважила заступниця міністра, на виході маємо отримати нове розуміння державної регіональної політики, з фокусом на відновлення регіонів і громад, поглиблення євроінтеграційних процесів та продовження децентралізації.

Також Кабмін затвердив порядок розроблення регіональних стратегій, які дозволять комплексно планувати розвиток на місцях. До їх створення можуть залучатися агенції регіонального розвитку, асоціації органів місцевого самоврядування, громадські об’єднання тощо.

Моніторинг виконання Державної та регіональних стратегій буде здійснюватися на основі Геоінформаційної системи здійснення моніторингу та оцінювання розвитку регіонів і територіальних громад (ГІС). Також завдяки ГІС територіальні громади зможуть реалізовувати та відстежувати хід виконання власних стратегій розвитку та планів заходів.

Новини

30 Квітня 2024

Вартість турецького сталевого імпорту у січні-березні знизилася на 2,4%

Vallourec поставить труби для нафтогазового проекту в Гайані

Внаслідок вибуху в Одесі в атмосферу потрапило понад 36 тис тонн діоксиду вуглецю

Вантажообіг портів Китаю збільшився до 4 млрд тонн

Дніпрометиз Тігіпка скоротив прибуток у 2,6 раза

POSCO розпочала модернізацію доменної печі на заводі в Пхохані

Газові доходи росії впали в чотири рази після відключення постачань в Європу

ЄС має зробити більше для обмеження імпорту сталі з Азії – Acerinox

У березні експорт чорних металів із Туреччини зріс на 9,6%

Японія у березні суттєво скоротила експорт металобрухту

Країни G7 домовилися закрити свої вугільні електростанції не пізніше 2035 року

ООН висловила стурбованість: росія збільшила атаки на залізничну інфраструктуру України

ОГХК отримав 30 млн грн прибутку

Інтерпайп у I кварталі збільшив сплату податків на 90%

Глобальне виробництво DRI зросло на 9,4% у березні

Україна може отримувати до 70 млрд на рік, якщо збільшить ренту за транзит російської нафти

ВСІ НОВИНИ ⇢