Україна в серпні виробить рекордний обсяг азотних добрив

Економіка Новини
Україна в серпні виробить рекордний обсяг азотних добрив

Україна в серпні виробить близько 100 тис. тонн селітри і вийде на рекордні 220+ тис. тонн за всіма видами азотних добрив, це стане найвищим показником з березня 2022 року, повідомляє галузеве аналітичне агентство “Інфоіндустрія”.

Згідно з повідомленням, зростаючий попит на азотні добрива в країнах ЄС і на ринках Азії дає змогу українським виробникам сподіватися на їхній сталий попит протягом наступних трьох місяців.

“Завдяки успішному продажу азотних добрив у червні та липні Ostchem зміг забезпечити себе замовленнями наперед до вересня, тож наразі важливо увімкнути виробництво на максимум. Завдання перед двома заводами чимале, адже, за різними підрахунками, на ринку за два місяці вже могло бути продано від 120 до 150 тис. тонн селітри та 60-70 тис. тонн карбаміду, не кажучи вже про КАС та інші добрива, попит на які ще не повністю достатній – осінні польові роботи в Україні тривають”, – ідеться в повідомленні.

Очікується, що в серпні заводи в Черкасах і Рівному випустять до 100 тис. тонн селітри. Черкаський “Азот” виконає план-максимум із карбаміду та на 60% завантажить КАС, а “Рівнеазот” зможе запустити вапнякову селітру в другій половині серпня. Отже, загалом заводи вироблять 220-225 тис. тонн продукції – абсолютний рекорд за останні 530 днів війни в Україні.

При цьому аналітики “Інфоіндустрії” зазначають: у вересні можуть бути запущені Одеський припортовий завод і “Дніпроазот”, і це додаткові обсяги азотних добрив на ринку країни. Підприємства конкуруватимуть за обмежений за споживанням український ринок і пробуватимуть свої сили на світовому ринку.

“Хто з виробників не встигне продати азот на внутрішньому ринку в серпні (коли купують агрохолдинги), той буде змушений його тримати до лютого (коли купуватимуть малі та середні агропідприємства). Інший варіант продажу – постачання азотних на експорт. Саме цей варіант буде всім цікавий з вересня 2023 року. Кон’юнктуру ринку добрив ускладнив вихід Росії із “зернової угоди”, що впливає на рівень цін на агропродукцію”, – прогнозують аналітики.

Експерти ринку добрив очікують, що у зв’язку з отриманням аграріями у 2023 році гарного врожаю в разі успішної його реалізації вони мають усі шанси купити більше добрив для сезону-2024.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢