Західні союзники мають допомогти Україні з повним розблокуванням портів

Економіка Новини Транспорт
Західні союзники мають допомогти Україні з повним розблокуванням портів

Зернова угода була помилковою: її існування дало Росії юридичні повноваження блокувати весь український експорт, крім зерна, що серйозно обмежило здатність України брати участь у міжнародній торгівлі. Тому зараз західні союзники мають допомогти Україні забезпечити вільний експорт усіх товарів, а не лише зерна. Про це заявив екс-посол США в ОБСЄ Джеймс Гілмор.

“Зернова угода значно підірвала економіку України, яка значною мірою залежала від морського експорту. Тільки у 2022 році ВВП України скоротився майже на 30%, і країні довелося покладатися на економічну допомогу іноземних партнерів та міжнародних організацій, щоб запобігти натиску Росії та розпочати контрнаступ” , – вказав експерт.

Він підкреслив: Росія використовує Чорне море як знаряддя війни, тому колишні умови та зернова угода не повинні продовжуватися.

“Натомість міжнародні прихильники повинні вимагати повного захисту перевезення через Чорне море всіх українських товарів, а не тільки зерна. Це дасть Україні 20 мільярдів доларів: таке суттєве вливання готівки значно зменшило б економічний тягар для іноземних союзників”, – наголосив Гілмор.

На його думку, для повного розблокування портів партнери України мають створити надійний та ефективний механізм страхування ризиків для забезпечення безпеки суден, які прямують до українських портів та з них.

Крім того, члени НАТО повинні посилити санкції проти Росії за будь-які терористичні дії в Чорному морі проти українських судів. Росія ж, безумовно, намагатиметься такої реакції Заходу уникнути.

“Захід має визнати: зернова угода раніше не працювала належним чином, а тепер досягла точки неповернення. Наступним напрямком має стати тісна співпраця з НАТО, щоб забезпечити безпечне транспортування всіх українських торговельних суден, а не лише тих, що перевозять зерно. Тоді Україна зможе фінансувати свої військові дії, не покладаючись на своїх друзів на Заході”, – резюмував експерт.

Як відомо, раніше американський дипломат Курт Волкер закликав країни НАТО давати військову відповідь у разі, якщо РФ атакуватиме комерційні судна у міжнародних водах Чорного моря, адже такі дії є актом піратства.

У свою чергу, віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков заявив, що Україна потребує вільного морського експорту, і закликав міжнародне співтовариство об’єднатися для розблокування українських портів.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢