Казахстан замислився про експорт нафти в обхід Чорного моря

Економіка Новини Транспорт
Казахстан замислився про експорт нафти в обхід Чорного моря

У разі погіршення ситуації в Чорному морі Казахстан розглядає можливість перенаправлення експортної нафти з російського порту Новоросійськ у Чорному морі до порту Усть-Луга на узбережжі Балтійського моря. Про це заявив заступник гендиректора компанії «КазТрансОйл» з транспортування Ерік Сагієв, повідомляє «Інтерфакс».

По Новоросійську нами розглядаються варіанти. У разі погіршення ситуації в акваторії Чорного моря ті обсяги, які ми транспортуємо за напрямом порту Шесхаріс, будуть перекинуті в порт Усть-Луга. Так ми плануємо”, — сказав Сагієв.

Нагадаємо, ДУ «Держгідрографія» випустила прибережне попередження, яким з 4 серпня оголосила акваторії російських портів Анапа, Новоросійськ, Геленджик, Туапсе, Сочі, Тамань зоною військової загрози. Цьому передувала «бавовна» з ВДК «Олєнєгорскій горняк» і нафтовим терміналом у Новоросійську. Крім того, в ніч на 5 серпня морські дрони атакували біля Керченського мосту російський нафтовий танкер, що перевозив нафтопродукти для російської армії і флоту.

У Новоросійську працює нафтовий термінал КТК («Каспійський трубопровідний консорціум»), який є основним маршрутом експорту казахстанської нафти — на неї припадає 80% усіх обсягів, що прокачуються по нафтопроводу.

Трубопровід потужністю 67 млн т нафти на рік з’єднує нафтові родовища заходу Казахстану та російські на шельфі Каспію з морським терміналом у Новоросійську. Акціонерами КТК є Росія (24% в управлінні «Транснафти», 7% на балансі) — 31%, Казахстан (представлений «Казмунайгазом» — 19% і Kazakhstan Pipeline Ventures LLC — 1,75%) — 20,75%, Chevron Caspian Pipeline Consortium Company — 15%, Lukarco B.V. — 12,5%, Mobil Caspian Pipeline Company — 7,5%, Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited — 7,5%, BG Overseas Holding Limited — 2%, Eni International N.A. NV. — 2% та Oryx Caspian Pipeline LLC — 1,75%.

Фактичний контроль КТК росіяни неодноразово використовували як інструмент політичного тиску на Казахстан. Зокрема у 2022 році російська сторона кілька разів зупиняла прокачування через ремонт виносних буїв та з інших причин.

Росія контролює ще один експортний маршрут із Казахстану — нафтопровід Атирау—Самара, через який можна зокрема постачати казахстанську нафту у країни ЄС.

Казахстан намагається диверсифікувати експорт нафти через непідконтрольні Росії канали збуту.

Новини

17 Травня 2024

G7 підтримає пропозицію ЄС про передачу Україні доходів від активів Росії

У порту Бельгії запускають плавучу сонячну електростанцію

Ризький порт збільшив перевалку металургійної сировини на 37,2% 

У Кабміні прогнозують продовження торговельного безвізу с ЄС на 2025-2026 роки

Після підвищення температури вдасться припинити відключення

Сентравіс поставить 50 тонн пічних труб на американський ринок

Австрія створила фонд на 500 млн євро для підтримки експорту в Україну 

16 Травня 2024

Thyssenkrupp скоротила квартальний збиток майже утричі

Суха Балка оновлює обладнання шахти Ювілейна

Туреччина відправляє до ЄС російську нафту, видаючи її за свою

Порт Констанца отримає інвестиції у розмірі 130 млн євро

Thyssenkrupp повідомила про збитки

Байден збільшив мито на китайські сонячні панелі

В Україні ввечері знову обмежать електроенергію для промислових споживачів

Окупанти обстріляли одну з шахт у Донецькій області

Концерн Rheinmetall побудує в Україні підприємство з виробництва ППО 

ВСІ НОВИНИ ⇢