Казахстан розглядає продаж ArcelorMittal Temirtau російським інвесторам

Економіка Металургія Новини
Казахстан розглядає продаж ArcelorMittal Temirtau російським інвесторам

Міністерство фінансів Казахстану повідомило можливість продажу найбільшого металургійного комбінату країни ArcelorMittal Temirtau російським інвесторам. Про це повідомляє низка місцевих ЗМІ.

Рішення про зміну акціонерів підприємства було ухвалено на тлі високої смертності на виробництві та слабкої інвестиційної політики. В даний час влада Казахстану веде переговори з акціонерами компанії щодо їх виходу з казахстанського бізнесу.

“За роки роботи ArcelorMittal Temirtau налічується понад 100 загиблих гірників на підприємстві. Нещодавні трагедії зі смертельними наслідками були у 2021 та 2022 та 2023 роках”, — зазначають ЗМІ.

Прокуратура Казахстану намагалася отримати дані про те, які заходи вживаються щодо запобігання аваріям, посилення заходів безпеки та збереження життя робітників, але компанія не надавала відповіді на запити. Після перевірки шахт компанії у 2023 році було виявлено низку порушень техніки безпеки.

“Стан шахт та систем безпеки, зокрема, залишився таким самим, менеджмент, як і раніше, налаштований на максимізацію прибутку. Їм неважливо, що гинуть казахстанці, що їхнє здоров’я перебуває під постійною загрозою. Ми втратили десятиліття розвитку технологій видобутку та збагачення вугілля, виплавки сталі, то ще на цих об’єктах ми втрачаємо наших людей. Вихід із ситуації очевидний — держава має вигнати компанію Лакшмі Міттала з країни та розірвати всі угоди щодо використання казахстанських надр та вітчизняної промисловості, в яку нічого не інвестовано”, — коментує депутат VIII скликання Казахстану Микита Шаталов.

За словами прем’єр-міністра країни Аліхана Смоїлова, власники ArcelorMittal Temirtau приділяли увагу лише отриманню прибутку без створення належного рівня безпеки для робітників.

Як повідомив міністр фінансів Казахстану Ерулан Жамаубаєв, існує можливість передачі активів підприємства у власність російської металургійної компанії “Северсталь”. “Для Казахстану важливо, щоб інвестор був платоспроможним, вкладав певні ресурси у модернізацію виробництва. Тож тут певні моменти є. І тим більше повністю з нинішнім акціонером не закінчили переговорний процес”, — прокоментував він.

Зазначимо, 17 серпня 2023 року на шахті, що належить ArcelorMittal Temirtau, у Карагандинській області спалахнула конвеєрна стрічка, після чого було введено план ліквідації аварії та евакуація робітників — 227 шахтарів. Кількість постраждалих через інцидент становить 13 осіб, у тому числі 3 — із летальним кінцем. Пошуки ще двох людей ведуться.

Після цього випадку влада Казахстану розпочала обговорення щодо зміни акціонера підприємства. Проводяться екологічні та промислові аудити для ухвалення відповідного рішення.

Казахстан є не єдиною країною, де ArcelorMittal має проблеми з бізнесом. В Україні у 2022 році “АрселорМіттал Кривий Ріг” підозрювали в ухиленні від сплати податків на 2,2 млрд грн, через що меткомбінату заблокували банківські рахунки. Крім того, 2021 року держекоінспекція наклала штраф на підприємство у розмірі 450 млн грн через заподіяння шкоди екології.

Подібні екологічні та податкові випадки спостерігалися і на підприємствах компанії в Ліберії, ПАР, Тринідаді та Тобаго та Боснії та Герцеговині.

Новини

2 Травня 2024

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

Після розблокування кордону держбюджет додатково отримав 2,5 млрд грн

Свириденко прогнозує зростання економіки на рівні 4,6%

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

ВСІ НОВИНИ ⇢