Економіка України поступово адаптується до війни – Рахункова палата

Економіка Новини
Економіка України поступово адаптується до війни – Рахункова палата

Упродовж січня-червня 2023 року надходження із внутрішніх джерел (893 млрд грн) повністю забезпечили потреби у видатках на національну безпеку й оборону.

Про це заявив тимчасовий виконувач повноважень очільника Рахункової палати Андрій Майснер, презентуючи висновок про результати аналізу виконання закону про Державний бюджет України на 2023 рік у першому півріччі, повідомляє “БізнесЦензор“.

“Економіка країни поступово адаптується до умов воєнного стану. Уряд виконував закон про держбюджет в умовах уповільнення спаду експорту й інфляції, зростання імпорту, фіксованого офіційного курсу гривні”, − сказав він.

За його словами, план доходів загального фонду навіть без урахування грантів на бюджетну підтримку перевиконано на 30 млрд грн, або 5%.

Коментуючи ситуацію із зовнішньою фінансовою підтримкою міжнародних фінансових організацій і країн-партнерів (позики й гранти), Майснер відмітив, що, як і в попередньому році, така допомога становила половину надходжень загального фонду і спрямовувалася на першочергові витрати. Зокрема, на заробітну плату працівникам державних установ, соціальний захист і охорону здоров’я.

“Завдяки надходженням із внутрішніх джерел (893 млрд грн) повністю забезпечена потреба у здійсненні видатків на нацбезпеку й оборону, що становили 49% усіх витрат загального фонду”, − підкреслив очільник Рахункової палати.

Водночас Майснер звернув увагу, що в перші шість місяців року не розпочато проведення видатків на надання субвенцій за п’ятьма бюджетними програмами на суму 7 млрд грн. Крім цього, видатки на надання трансфертів за шістьма бюджетними програмами менші плану на 5 млрд грн, або 8%. У результаті видатки держбюджету на надання трансфертів місцевим бюджетам майже на 12% менші запланованих.

При цьому він повідомив, що у першому півріччі 2023 року перевиконаний річний план надходжень до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. У січні−червні 2023 року до Фонду надійшло 45 млрд грн, ще 17 млрд грн становили залишки коштів на початок року, видатків проведено на суму 4 млрд грн, або 19% виділених Кабміном.

“Із резервного фонду у звітному періоді Кабмін виділив кошти на заходи зі зміцнення обороноздатності держави, надання матеріальної грошової допомоги постраждалим внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС та забезпечення питною водою чотирьох регіонів України”, − резюмував він.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢