Євросоюз закликає росію повернутися до Чорноморської зернової ініціативи

Економіка Новини Транспорт
Євросоюз закликає росію повернутися до Чорноморської зернової ініціативи

Європейський Союз очікує, що Росія повернеться до реалізації Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море, та закликає цю країну негайно припинити агресію проти України, включаючи блокаду українських чорноморських портів та експорту українського зерна на світові ринки морським шляхом. Про це заявив речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано, передає «Укрінформ».

Ми очікуємо, що Росія, принаймні, повернеться до Чорноморської зернової ініціативи. Головне очікування є у тому, що Росія зупинить свою злочинну агресію проти України, частиною якої є блокада Чорного моря, та зупинить атаки, особливо на український зерновий експорт”, — сказав Стано.

Він нагадав, що вночі 4 вересня Росія здійснила чергову масштабну атаку на Одеську та Дніпропетровську області, цинічно цілячи саме в об’єкти, призначені для експорту українського зерна, у тому числі — в Дунайському регіоні.

Росія такими діями надалі підстьобує зростання глобальних цін на продовольство та глобальну продовольчу кризу, ці дії піддають ризику мільйони вразливих людей по всьому світу. Коли у липні Росія вийшла із Чорноморської зернової ініціативи, вона перервала найбільш надійний шлях для експорту української пшениці та зерна на світовий ринок. Атакуючи портову інфраструктуру просто зараз, вони атакують альтернативні шляхи вивезення українського зерна з України — а саме «коридори солідарності». Такі дії не є прийнятними”, — наголосив речник ЄС.

Він зауважив, що такі атаки лише підкреслюють варварську природу російських дій. Водночас за його словами, шляхом блокування українського експорту Росія отримує величезний прибуток, оскільки провокує зростання світових цін на зерно, та водночас збільшує власний зерновий експорт.

Такі дії свідчать: всі розмови про те, що ЄС є перешкодою для російського експорту, є дезінформацією, маніпуляцією й брехнею. Ми закликаємо Росію, з одного боку, знову приєднатися до Чорноморської зернової ініціативи, а з іншого — зупинити свою злочинну агресію та військову блокаду Чорного моря”, — заявив Стано.

ООН із врахуванням пропозицій Туреччини підготувала новий пакет пропозицій, який може стати підґрунтям для відродження Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції через Чорне море.

Раніше в українському МЗС висловили сподівання, що Туреччина та інші причетні до Чорноморської зернової ініціативи сторони використають свій авторитет задля запобігання спробам Росії налагодити експорт зернових у Чорному морі без відновлення експорту українських зернових.

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції з портів у Чорному морі. Одночасно російська сторона оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства у північно-західній акваторії Чорного моря.

Після оголошення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи російські терористи почали завдавати щоденних масованих ударів по Одеській області, в результаті яких пошкоджень зазнає інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. Окрім того, Росія погрожує атаками на цивільні судна, котрі прямуватимуть в українські порти.

Чорноморська зернова угода була укладена у липні 2022 року. Задля цього були підписані два документи: за участю ООН, Туреччини та України й окремо — ООН, Туреччини та РФ.

За майже рік дії «зернової ініціативи», за даними ООН, з українських портів у Чорному морі відправлено 1003 судна, які транспортували до країн Африки, Азії та Європи 32,8 млн тонн агропродукції, у тому числі кукурудзи — 16,9 млн тонн, пшениці — 8,9 млн тонн, соняшникової олії — 1,7 млн тонн.

Новини

30 Квітня 2024

На відновлення інфраструктури направлять 3,7 млрд грн

Вартість турецького сталевого імпорту у січні-березні знизилася на 2,4%

Vallourec поставить труби для нафтогазового проекту в Гайані

Внаслідок вибуху в Одесі в атмосферу потрапило понад 36 тис тонн діоксиду вуглецю

Вантажообіг портів Китаю збільшився до 4 млрд тонн

Дніпрометиз Тігіпка скоротив прибуток у 2,6 раза

POSCO розпочала модернізацію доменної печі на заводі в Пхохані

Газові доходи росії впали в чотири рази після відключення постачань в Європу

ЄС має зробити більше для обмеження імпорту сталі з Азії – Acerinox

У березні експорт чорних металів із Туреччини зріс на 9,6%

Японія у березні суттєво скоротила експорт металобрухту

Країни G7 домовилися закрити свої вугільні електростанції не пізніше 2035 року

ООН висловила стурбованість: росія збільшила атаки на залізничну інфраструктуру України

ОГХК отримав 30 млн грн прибутку

Інтерпайп у I кварталі збільшив сплату податків на 90%

Глобальне виробництво DRI зросло на 9,4% у березні

ВСІ НОВИНИ ⇢