МЕА оголосила про початок кінця ери викопного палива

Новини ТЕК
МЕА оголосила про початок кінця ери викопного палива

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) заявляє, що світ перебуває на “початку кінця” ери викопного палива. Організація прогнозує, що попит на нафту, природний газ і вугілля досягне піку до 2030 року. Про це йдеться у колонці глави МЕА Фатіха Бірола на Financial Times.

За новими прогнозами МЕА, споживання трьох основних видів викопного палива почне скорочуватися в цьому десятилітті через швидке зростання відновлюваної енергії та поширення електромобілів.

“Ми є свідками початку кінця ери викопного палива, і ми повинні підготуватися до наступної ери. Це показує, що кліматична політика працює”, – зазначив глава МЕА Фатіх Бірол.

Біроль привітав “історичний поворотний момент”, але закликав політиків зробити більше для прискорення енергетичного переходу та скорочення викидів, незважаючи на політичні перешкоди декарбонізації.

Уряди в усьому світі збільшили інвестиції у відновлювані джерела енергії у відповідь на зміну клімату та енергетичну кризу, викликану вторгненням Росії в Україну, але багато хто зіткнувся з негативною реакцією через витрати під час кризи вартості життя.

Бірол також наголосив на “структурних зрушеннях” в економіці Китаю, коли вона переходить від важкої промисловості до менш енергоємних галузей і послуг.

“За останні 10 років на Китай припадала приблизно одна третина зростання світового попиту на природний газ і дві третини зростання попиту на нафту. Сонячна, вітрова та ядерна енергія з’їсть потенційне зростання використання вугілля в Китаї”, — зазначив Бірол. 

Керівник МЕА додав, що політики повинні бути “спритними”, щоб адаптуватися до енергетичного переходу, і стверджував, що його можна прискорити за допомогою “сильнішої кліматичної політики”, незважаючи на занепокоєння в західних столицях терпимістю виборців до швидких змін.

За словам Бірола, нафтові та газові компанії, які не погоджуються з прогнозами МЕА, можуть маніпулювати суспільною думкою або просто неправильно оцінювати ринок.

“Нові великомасштабні проєкти використання викопного палива несуть не тільки значні кліматичні ризики, але й значні фінансові ризики”, – попередив Бірол.

Новини

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

Австрійська влада застерігає Raiffeisen bank від угоди з Дерипаскою – Reuters

У квітні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності

Україна вийшла на довоєнні показники експорту – Свириденко

Samarco, Vale та BHP запропонували сплатити 25 млрд дол штрафу за прорив дамби в 2015 році

Acciaierie d’Italia планує у майбутньому виробляти 6 млн тонн сталі на рік

Сенат США підтримав заборону на імпорт російського урану

Ціна на залізну руду в поточному році перевищить $100/тонна

ВВП у ЄС зріс на 0,3% 

Держбюджет у квітні отримав майже 154 млрд грн податків 

В Yasno жаліються, що кияни не сплачують рахунки за електрику

ВСІ НОВИНИ ⇢