Українська оборонка стикнулась с кадровим голодом – ЗМІ

Машинобудівництво Новини
Українська оборонка стикнулась с кадровим голодом – ЗМІ

Українські оборонні підприємства стикнулись з катастрофічним кадровим голодом. Дефіцит працівників може дорого коштувати країні, яка готується до затяжної війни, про це йдеться у статті видання “Економічна правда“.

Дефіцит кадрів в ОПК виник через швидке зростання галузі. Мінстратегпром переконує Міноборони купувати більше вітчизняної техніки. Схоже, що доволі результативно. За словами виробників, останнім часом вони отримують дедалі більше сигналів, що держава збільшуватиме замовлення.

Проте для випуску техніки потрібні люди, а робітників, здатних працювати в оборонній промисловості, небагато. Як пише ЕП, цьому є кілька причин.

Перша – демографія. В Україні скорочується народжуваність, а під час війни посилилася міграція. Мільйони людей, переважно жінок з дітьми, виїхали за кордон, а чоловіки пішли воювати. “За працівників нам доводиться конкурувати з мобілізаційними органами”, – ділиться з ЕП керівник одного з виробників зброї.

Дедалі частіше підприємства ОПК наймають студентів, але їх кількість теж обмежена. 20-25 років тому в Україні рекордно впала народжуваність, внаслідок чого зараз у країні найменша кількість випускників університетів в історії.

Друга причина – занепад оборонного комплексу. Галузь спочатку страждала від розпаду СРСР, а потім – від нестабільного державного замовлення. У таких умовах підприємства не розвивалися, а цінні кадри виїжджали за кордон.

Цим користувалася Росія, яка переманювала українських інженерів. Після окупації Криму студентів Харківського авіаційного університету з перших курсів вербували на роботу в Рибінськ (Ярославська область, РФ), на “ОДК-Сатурн”. Тепер ці українські випускники виробляють двигуни для російської бойової авіації.

Як відзначається, українських інженерів переманювали системно. Наприклад, працівникам ДП “Антонов” росіяни регулярно пропонували переїжджати у Воронеж і фінансували переїзд їх сімей. Частина талановитих конструкторів охоче їхала до Китаю та США.

Третя причина – падіння престижності професії. Про важливість Збройних сил Україна згадала лише на 25-му році незалежності, а про інженерів на оборонних заводах – на 32-му. День працівника ОПК влада започаткувала лише у 2023 році. Масове виробництво нової вітчизняної зброї державу не цікавило, тож талановита молодь втрачала фінансову та моральну мотивації.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢