ЄБРР відмовився покращувати прогноз зростання української економіки

Економіка Новини
ЄБРР відмовився покращувати прогноз зростання української економіки

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтвердив свій травневий прогноз зростання української економіки у 2023 році на 1% після спаду на 29,1% минулого року, хоча більшість українських та міжнародних аналітиків останнім часом суттєво покращила свої оцінки.

“У 2023 році економічне зростання в Україні очікується на рівні 1% (що відображає глибоке негативне зростання у річному вираженні в січні-лютому), збільшившись до 3% у 2024 році”, – йдеться в оновлених “Регіональних економічних перспективах”, передає Інтерфакс-Україна.

ЄБРР нагадує, що у першому кварталі 2023 року ВВП України впав на 10,5% у річному обчисленні, хоча приплив зовнішнього фінансування в обсягах більших, ніж у 2022 році, і нова програма МВФ надали підтримку макроекономічній стабільності, збільшили валютні резерви до рекордного рівня $41,7 млрд на кінець липня 2023 року і допомогли знизити інфляцію до 8,6% у серпні 2023 року з пікового значення у 26,6% у грудні 2022 року. Ці позитивні події відкрили Нацбанку України можливість розпочати пом’якшення грошово-кредитної політики та поступове зняття деяких валютних обмежень, запроваджених після повномасштабного вторгнення РФ.

“Водночас невизначеність, пов’язана з війною, залишається виключно високою. Війна негативно вплинула на фінанси більшості підприємств, а внутрішній попит залишається пригніченим через переміщення за кордон понад 8 млн осіб. Нещодавнє непродовження коридору експорту зерна та хвиля руйнувань зернової портової інфраструктури додають невизначеності, коли йдеться про короткострокові перспективи”, – пояснив ЄБРР свій прогноз.

Він уточнив, що оцінка 3% відновлення економіки у 2024 році базується на припущенні, що війна продовжиться з наявною інтенсивністю.

У звіті наголошується, що у всіх економіках країн Східної Європи та Кавказу війна Росії проти України залишається серйозним ризиком для економічних перспектив.

Загалом ЄБРР покращив свій прогноз зростання економік у регіонах його дії у 2023 році на 0,2 процентних пункти – до 2,4% за рахунок значного перегляду у бік підвищення в Туреччині та Центральній Азії, частково компенсованого більш слабкими прогнозами зростання в країнах Європи, що розвиваються.

“Очікується, що в 2024 році темпи зростання збільшаться до 3,2%, оскільки інфляційний тиск поступово спадає. Перегляд на 0,2 п.п. вниз порівняно з травневим прогнозом відображає ефект вищої бази, що очікується в 2023 році”, – йдеться у звіті.

Як повідомлялося, Держстат днями оцінив зростання ВВП України у другому кварталі 2023 року у 19,5% до другого кварталу 2022 року.

Нацбанк наприкінці липня підвищив прогноз зростання економіки країни у 2023 році з 2% до 2,9%, проте знизив його на 2024 рік із 4,3% до 3,5%. При цьому у другому кварталі цього року він оцінював зростання 18,1%.

Міністерство економіки також покращило прогноз зростання ВВП у 2023 році з 2,8% до 4%, а наступного року очікує на його прискорення до 5%.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢