Чверть українців наразі без роботи – опитування

Економіка Новини
Чверть українців наразі без роботи – опитування

Погіршення власного економічного становища за останні півроку відчули 60% українців, у 35% становище не змінилося, лише 5% відзначили поліпшення, свідчать результати дослідження, проведеного Соціологічною групою “Рейтинг” 5-7 вересня.

Водночас 23% респондентів сподіваються, що 2024 року їхнє особисте економічне становище покращиться, 41% вважають, що не зміниться, у 21% – песимістичні погляди з цього приводу.

Економічну ситуацію загалом у країні українці оцінили ще гірше: 73% відчули погіршення, 13% говорять про відсутність змін, 9% – про поліпшення. Оцінки поточної ситуації кращі, ніж у минулих опитуваннях, але зростають негативні оцінки в майбутньому: 29% очікують поліпшення, 26% думають, що нічого не зміниться, 32% очікують погіршення.

Водночас 61% опитаних вважають, що справи в Україні рухаються в правильному напрямку, 23% – протилежної думки, 16% не змогли оцінити. Спостерігається зменшення кількості тих, хто оцінює напрямок розвитку країни як правильний, але в усіх регіонах і серед усіх вікових груп продовжує переважати оцінка напряму як правильного.

Найкращі оцінки стану власного економічного становища спостерігаються серед мешканців заходу та центру країни, молодших респондентів, тих, хто працює, та особливо тих, хто знайшов нову роботу. Майже такі самі тенденції і в оцінці майбутнього. Майбутнє економіки України відносно краще оцінюють жителі півдня.

44% респондентів, які працювали до війни, зараз працюють на своїх звичних робочих місцях, 14% працюють частково/віддалено, 15% знайшли нове місце роботи. Чверть опитаних, які мали роботу, досі не працює, але спостерігається зменшення їхньої кількості. Відносно краща ситуація з роботою у мешканців центру та заходу країни, чоловіків, молоді та середнього віку. Серед переселенців у динаміці зросла кількість тих, хто закріпився на нових робочих місцях і працює у звичному режимі, частка тих, хто не працює, серед них, порівняно з початком 2023 року, зменшилася з половини до 40%.

Кількість респондентів, вимушених покинути місце постійного проживання, майже не змінилася і становить 18%. Найбільше переселенців серед вихідців зі східного макрорегіону – близько 60% з них змінили місце проживання, та південного – серед яких внутрішніх переселенців 25%.

Під час дослідження методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) було опитано 1000 респондентів віком від 18 років у всіх підконтрольних уряду областях і районах, де на момент опитування є український мобільний зв’язок. Результати зважені з використанням актуальних даних Державної служби статистики. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 3,1%.

Новини

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

Проблеми з судноплавством у Червоному морі можуть тривати до кінця року

Австралія має намір побудувати 25 ГВт вітроенергетичних потужностей

Індійські металурги занепокоєні зростанням імпорту сталі

Одеський Стальканат у 2023 році скоротив чистий прибуток на 13,8%

Україні треба приєднуватись до світового тренду захисту від імпорту китайської сталі

Ворог пошкодив половину украінської енергосистеми

Укргазвидобування сягнуло рекордних показників буріння під час війни

ВСІ НОВИНИ ⇢