Ефективність CBAM ще належить довести -EUROFER

Екологія Економіка Новини
Ефективність CBAM ще належить довести -EUROFER

Початок перехідного періоду механізму транскордонного вуглецевого коригування (CBAM) 1 жовтня поточного року є важливою віхою в реалізації Зеленої угоди ЄС, проте його ефективність ще потрібно підтвердити, вважають у Європейській сталеливарній асоціації (EUROFER).

Початковий етап зі спрощеним моніторингом і звітністю матиме вирішальне значення для оцінки того, наскільки надійним є його функціонування для запобігання «витоку вуглецю» в європейських промислових секторах, таких як металургія, в інші країни, які продовжують інвестувати в технології з високим вмістом CO2.

«Сталеливарна промисловість ЄС протягом кількох років тримала на собі ціну на CO2, тоді як імпорт сталі з третіх країн, які в середньому мають значно вищий вуглецевий слід, досі був звільнений від цього. Ми вітаємо початок тестової фази CBAM і очікуємо, що ефективна ціна на викиди вуглецю буде запроваджена на кордоні ЄС у 2026 році, щоб вирівняти умови гри», – зауважив Аксель Еггерт, гендиректор EUROFER.

Він вважає, що європейським металургам потрібно бути пильними, щоб гарантувати успішність інвестицій у безпрецедентну кількість проєктів декарбонізації сталі в ЄС.

«Це стає ще більш актуальним, враховуючи, що останні дані ОЕСD підкреслюють – глобальні надлишкові потужності по виробництву сталі становлять понад 600 млн т, що більш ніж вчетверо перевищує річне виробництво сталі в ЄС», – зауважили в асоціації.

Еггерт зауважив, що в цьому контексті вкрай важливо, щоб зустріч між Президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і Президентом США Джо Байденом 20 жовтня призвела до ефективної глобальної домовленості щодо екологічно чистої сталі.

З 1 жовтня імпортери повинні будуть щоквартально звітувати про викиди сталі, алюмінію, цементу, добрив, водню та електроенергії, імпортованих до ЄС. Перші звіти, що охоплюють останній квартал 2023 року, мають бути надані до кінця січня 2024-го. Виплати збору за викиди почнуться лише у 2026-му.

Як нагадали в EUROFER, для забезпечення плавного переходу ЄК в імплементаційній постанові надала більше гнучкості для перших трьох квартальних звітів до середини 2024 року. Зокрема, імпортери можуть використовувати значення за замовчуванням або інші методи моніторингу та звітності, які застосовуються в їхніх країнах. Крім того, вони можуть переглядати та виправляти свої звіти до липня 2024-го.

Мета заходів, які запустили у ЄС, нагадує Politico, полягає в тому, щоб захистити європейські компанії від недобросовісної конкуренції та спонукати інші країни встановлювати власні ціни на вуглець.

«Це також попередить так званий «виток вуглецю» або перенесення виробництва за межі наших кордонів до країн із нижчими екологічними стандартами», – заявив єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні.

Відповідно до звіту дослідницького центру Carnegie Europe, представленого раніше у поточному році, запровадження CBAM, імовірно, найсильніше вдарить по найбільшим торговельним партнерам ЄС – РФ, Китаю, Великій Британії, Туреччині, Україні, Індії, Південній Кореї та Сполученим Штатам.

Водночас виробники та торговельні асоціації ЄС занепокоєні через ризик втрати частки ринку, якщо такі країни, як Китай та Індія, запровадять заходи у відповідь. Окрім того, штрафи та моніторинг можуть виявитися занадто слабкими.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢