Міндовкілля не може виправити кризу екоконтролю

Екологія Новини
Міндовкілля не може виправити кризу екоконтролю

Фахівці Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) та понад 200 експертів обговорили неспроможність Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів виправити кризу екологічного контролю в рамках реформування його системи.

Це сталося на круглому столі присвяченому реформі, який обʼєднав представників органів влади, громадськості та бізнесу, науковців та експертів, повідомляє Офіс сталих рішень.

“Концепція від Міндовкілля сьогодні – чергова спроба зімітувати реформу, підмінюючи поняття, пропонуючи “реформу” без дорожньої карти і ще більше поглиблюючи кризу”, – сказала президентка PAEW Людмила Циганок.

Зазначається, що наявна система екоконтролю має низку прогалин, серед яких: відсутність системи держекоконтролю, основного закону; наявні нормативно-правові акти містять неоднозначні положення; роками Державна екологічна інспекція виконує роль карального органу без превентивної функції; дублювання повноважень через що бізнес зазнає тиску; відсутність довіри до органу.

В матеріалі підкреслили, що система екоконтролю потребує реформи. Однак на попередні невдалі спроби, що тривають з 2018 року, Україна витратила близько 2 мільярдів гривень.

Проект нової концепції не містить інформації щодо: необхідності та обґрунтованості запропонованих змін; системності, зокрема в контексті з Білою і Зеленою книгою реформування системи державного нагляду (контролю), Плану заходів щодо реалізації Концепції; наукового забезпечення; ресурсної забезпеченості пропозиції, результатів необхідних фінансово-економічних розрахунків, пов’язаних з реалізацією змін, врахування необхідного фінансування в Державному бюджеті на 2024 рік.

Заступниця голови парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування Олена Криворучкіна наголосила, що реформа не повинна стати черговою зміною “вивісок”, а повинна відбуватися згідно європейських принципів і вимог.

Якісна реформа має ґрунтуватися на аналізі попередніх невдач. Однак ніхто не проаналізував провал Концепції 2017 року.

“Я створила міжнародну робочу групу при Екокомітеті, щоб експертно підготувати якісні рішення, які принципово змінять ситуацію”, – розповіла вона. Криворучкіна додала, що на сьогодні Держекоінспекція – єдиний орган, відповідальний за фіксацію екологічних збитків внаслідок збройної агресії.

Між ліквідацією ДЕІ та запуском нового органу відбудеться певна затримка роботи.

“Вже пересторога не в контексті інтересів захисту довкілля, а в контексті інтересів по захисту держави під час воєнного стану – а чи не зіграє така запропонована Концепція “на руку” агресору?” – пояснила вона.

Член Науково-технічної ради ДЕІ та PAEW Андрій Демиденко наголосив, що концепція передбачає створення єдиної інтегрованої, прозорої та ефективної системи нагляду (контролю) та моніторингу стану навколишнього природного середовища.

“Додаючи ДЕІ функції сучасного моніторингу, її варто перетворити не на природоохоронну інспекцію, а на природоохоронне, а краще екологічне, агентство”, – зауважив він.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢