Київ відвойовує певний контроль над торгівлею зі своїх чорноморських портів

Економіка Новини Транспорт
Київ відвойовує певний контроль над торгівлею зі своїх чорноморських портів

З 16 вересня тимчасовим коридором до українських портів Великої Одеси зайшли 32 судна загальною місткістю близько 1,4 млн тонн. Про це свідчать дані сервісу відстеження судів Marine Traffic, зібрані Bloomberg.

Агентство зазначає, що загальна ємність цих суден приблизно відповідає обсягу аграрної продукції, відвантаженої на експорт у перший місяць роботи “Чорноморської зернової ініціативи” після запуску минулого літа за підтримки Туреччини та ООН. Втім, це лише третина обсягів, що вивозяться з українських портів у ті місяці, коли він працював найефективніше.

Це вказує на те, що ризикована ставка Києва не просто символічна, і він відвойовує певний контроль над торгівлею зі своїх чорноморських портів, пише Bloomberg.

Рухаючись тимчасовим коридором, вантажні судна підходять ближче до узбережжя країн-членів НАТО Болгарії та Румунії, щоб зменшити ризики. Деякі судна, що користуються новим маршрутом, вимикали сигнали про місцезнаходження, коли вони досягли чорноморських портів, свідчать дані сервісу стеження за судами.

Bloomberg вказує, що принаймні дев’ять із суден, що входили до українських чорноморських портів, були судами класу Panamax — одними з найбільших суден, що перевозять зерно по всьому світу. Це свідчить, що деякі власники судів готові ризикнути відправити більші та цінніші судна в Україну, незважаючи на потенційну небезпеку.

Окрім урожаю кораблі також вивозили з України метал, хоча “Чорноморська зернова ініціатива” дозволяла транспортувати лише зерно, продукти харчування та добрива.

Як повідомлялося, Україна встановила свій тимчасовий маршрут із портів Великої Одеси після того, як у липні Росія вийшла за “Чорноморською зерновою ініціативою”.

Завдяки цьому найбільший за обсягами перевалки вільний морський порт України – порт “Південний” – з кінця вересня відновив повноцінну роботу після тривалого простою.

Спочатку судновласники побоювалися використовувати новий маршрут, оскільки Росія погрожувала розглядати будь-які кораблі, що пливуть в Україну, як потенційні цілі. Тим не менш, хоча кількість суден зростає, ризики безпеки залишаються незмінними.

У середу російський президент Володимир Путін під час візиту до Китаю заявив, що російські літаки, оснащені ракетами “Кинжал”, патрулюватимуть нейтральну зону над Чорним морем, не уточнивши їхньої мети.

Новини

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

Австрійська влада застерігає Raiffeisen bank від угоди з Дерипаскою – Reuters

У квітні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності

Україна вийшла на довоєнні показники експорту – Свириденко

Samarco, Vale та BHP запропонували сплатити 25 млрд дол штрафу за прорив дамби в 2015 році

Acciaierie d’Italia планує у майбутньому виробляти 6 млн тонн сталі на рік

Сенат США підтримав заборону на імпорт російського урану

Ціна на залізну руду в поточному році перевищить $100/тонна

ВВП у ЄС зріс на 0,3% 

Держбюджет у квітні отримав майже 154 млрд грн податків 

В Yasno жаліються, що кияни не сплачують рахунки за електрику

ВСІ НОВИНИ ⇢