Українські банки зафіксували зростання попиту на кредити

Економіка Новини
Українські банки зафіксували зростання попиту на кредити

Українські банки у третьому кварталі зафіксували зростання попиту на корпоративні гривневі кредити, а також на кредити населенню. Також більшість банків очікує на подальше зростання корпоративного та роздрібного кредитного портфелів у наступні 12 місяців.

Про це свідчать результати щоквартального опитування банків про умови кредитування, передає пресслужба Національного банку.

Зазначається, що найбільше зростання попиту в корпоративному сегменті, за даними банків, спостерігається з боку великих підприємств, у роздрібному – на іпотеку. І це зростання триває вже четвертий квартал поспіль.

У четвертому кварталі банки очікують на зростання попиту і на корпоративні, і на роздрібні кредити.

Якість позик, за даними опитування, не зміниться, проте окремі великі гравці зазначили про погіршення якості кредитів домогосподарствам.

“Обсяги фондування, на думку респондентів, продовжать зростати, і п’ятий квартал поспіль банки розраховують на приплив коштів від населення”, – зазначили в НБУ.

Боргове навантаження малих та середніх підприємств і великих компаній, за оцінками банків, два квартали поспіль знижується до середнього рівня. Водночас боргове навантаження домогосподарств дещо нижче за середнє.

Також зазначається, що рівень схвалених заявок на кредити для бізнесу у третьому кварталі підвищився, передусім на кредити малих та середніх підприємств, короткострокові та валютні позики. Надалі зростає рівень схвалених заявок на роздрібні кредити, більшою мірою на споживчі.

Кредитні стандарти для бізнесу у третьому кварталі не змінилися вперше з початку повномасштабного вторгнення після тривалого періоду їх посилення. Кожен п’ятий респондент зазначив навіть про певне пом’якшення стандартів. У четвертому кварталі банки планують дещо послаблювати кредитні стандарти для всіх типів позик, крім валютних.

При цьому кредитні стандарти домогосподарствам пом’якшуються третій квартал поспіль. Банки планують і надалі пом’якшувати стандарти для споживчих кредитів, водночас для іпотечних – залишать незмінними.

Фінустанови повідомили про незначне зростання кредитного ризику протягом третього кварталу. Упродовж наступного кварталу очікується підвищення кредитного та процентного ризиків, а найбільше – валютного.

Опитування про умови банківського кредитування проводилося з 15 вересня до 6 жовтня 2023 року серед кредитних менеджерів банків. Відповіді надали 25 фінансових установ, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 96%.

Новини

30 Квітня 2024

На відновлення інфраструктури направлять 3,7 млрд грн

Вартість турецького сталевого імпорту у січні-березні знизилася на 2,4%

Vallourec поставить труби для нафтогазового проекту в Гайані

Внаслідок вибуху в Одесі в атмосферу потрапило понад 36 тис тонн діоксиду вуглецю

Вантажообіг портів Китаю збільшився до 4 млрд тонн

Дніпрометиз Тігіпка скоротив прибуток у 2,6 раза

POSCO розпочала модернізацію доменної печі на заводі в Пхохані

Газові доходи росії впали в чотири рази після відключення постачань в Європу

ЄС має зробити більше для обмеження імпорту сталі з Азії – Acerinox

У березні експорт чорних металів із Туреччини зріс на 9,6%

Японія у березні суттєво скоротила експорт металобрухту

Країни G7 домовилися закрити свої вугільні електростанції не пізніше 2035 року

ООН висловила стурбованість: росія збільшила атаки на залізничну інфраструктуру України

ОГХК отримав 30 млн грн прибутку

Інтерпайп у I кварталі збільшив сплату податків на 90%

Глобальне виробництво DRI зросло на 9,4% у березні

ВСІ НОВИНИ ⇢